Број оболелих од респираторних инфекција у Пиротском округу порастао за 40 одсто

У последњих неколико дана, повећан је број пацијената у амбулантама Дома здравља у Пироту. Било је и до 250 прегледа дневно. Грађани се углавном јављају због различитих респираторних инфекција.

Необично високе температуре а онда нагло захлађење, неповољно су утицали на здравље људи. Пироћанци не памте овакву зиму и имају своје методе за одбрану од вирусних инфекција.

Повишена температура, бол у костима и мишићима, главобоља, кашаљ-најчешћи су симптоми због којих се грађани јављају лекару. Пацијенти са оваквим тегобама још увек долазе у Ковид амбуланту - иако нема више дугих чекања, повећан је број прегледа.

"Углавном се радило о вирусним инфекцијама-ређе цревним вирусним инфекцијама, имали смо и случајеве ковид позитивних. До десетак пацијената је било позитивно...рецимо 80 одсто је било вироза, 20 одсто су биле бактеријске инфекције", наводи Др Марина Манић из Дома здравља Пирот.

У Заводу за јавно здравље кажу да је ово уобичајено време када се јављају респираторне инфекције, нарочито код деце.

"На подручју целог Округа, према званичним подацима,у прошлој недељи регистровано је за 40 одсто више таквих обољења у односу на предходну недељу. У задње 2 недеље имамо и лабораторијски потврђене случајеве грипа. Најчешће су то породичне епидемије, с тим што је изузетно различита клиничка слика", каже Др Радмила Зец, епидемиолог ЗЗЈЗ Пирот.

Лекари кажу да грађани поштују основне епидемијске мере, јер се у наредном временском периоду очекује врх епидемијског таласа, када је у питању грип и остале респираторне инфекције. Старијим грађанима и хроничним болесницима и даље се препоручује вакцинација против Ковида.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара