Како доживети 106. рођендан - умереност, добра дела и вера

Живан Поповић из ариљског села Латвице прославио је данас 106. рођендан. Један од најстаријих становника у Србији од јутра је дочекивао госте и радо се присећао прошлости. У старости му, каже, највише недостају добри људи да с њима коју паметну прозбори.

Деди Живану се прва рођенданска жеља за 106. лето већ испунила - пуна кућа народа.

"Пожелели смо данас да дођу гости добри и да буду срећни, живи и здрави. Срећан сам човек што сам доживио оволико година", каже Живан Поповић, из Латвице код Ариља.

А стало је у деда Живанов живот много тога - био је и чобанин, краљев војник, четник, партизан, логораш, земљорадник ... И није га живот мазио, каже док пребира по успоменама.

"Био сам у борби, у 6 борби сам учествовао, куд су ме гођ поћерали ја сам морао да идем, ја драге воље нисам ишао никуда", сећа се Живан.

Рецепт за дуг живот је по њему умереност у свему, добра дела и вера, а срећа и туга спојене у стиху: "Ништа мајко радосније нема кад се момак за дјевојку спрема, а ништа мајко жалосније нема кад се жењен у команду спрема", каже Живан Поповић.

Друштво му, осим неколико пријатеља, поштара и таксисте који му доносе воду и намирнице, праве књиге. Потомци брину о њему, али су далеко од Ариља и не могу често да долазе, а деда из своје куће на врх Латвице неће док га здравље служи, а каже да без штапа не може, слабије види и чује али још може да брине о себи.

"Кад је топло радим сам пуно којешта, сам све кућне радове и перем и мјесим, мјесим леба, перем сам веш, само немам воде, треба ми купатило", каже Живан Поповић.

Уз рођендански поклон из ариљске општине стигло је обећање да ће уместо чесмице у дворишту добити купатило. Деда не пропушта да запише ко је био и шта донео и као што је ред, сваког госта испрати.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво