Прокупље: Како да буде више беба у Топлици

Број становника у Топличком округу је, из године у годину, све мањи. У прокупачком породилишту је прошле године забележен неславни рекорд: рођено је најмање беба у историји ове здравствене установе, основане 1929. године.

Шесточлана породица Бабић из Прокупља, обично је викендом на окупу, али када смо се ми најавили, одсутни су због посла и студирања у Београду, били тата и најстарија од четворо деце, Милица.

Мајка Јелена, по професији учитељица, каже да је у њховом дому увек живо и занимљиво и да се никада није покајала због већег броја деце.

"Мотивација за нешто што човек воли, није потребна. Нисам планирала тако велику породицу, нека идеална бројка ми је била њих троје, али кад се десило да сам остала трудна са Николијом, онда ми је било, где је за троје, ту је и за четворо", каже Јелена Бабић, из Прокупља.

Оваквих, вишечланих породица, иако их још увек има, све је мање у Топлици, али је према речима лекара у прокупачком породилишту, још већи проблем све касније ступање у брак, али и константна миграција младих, у потрази за бољим животним условима.

"Проблем је у начину размишљања, проблем је што ћете ви сад да обавите разговор са младим људима, који имају 20-ак година, који желе каријеру, провод, путовање или било шта, породица им је на неком споредном месту, кад стигну и како стигну", сматра Др Ненад Радмановић, начелник Одељења гинекологије и акушерства Болнице у Прокупљу.

Све топличке општине настоје да обезбеде што боље услове за одрастање деце, али је још важније обезбеђивање економске сигурности, како би се млади одлучили на рађање.

"Град Прокупље сваке године дарује прворођену бебу са новчаном наградом у износу од 60.000 динара, такође добијају једнократну помоћ за прво, друго и треће рођено дете. Прошле године смо изградили четири нова игралишта, ове године очекујемо изградњу новог дечјег вртића са 160 нових места. Отварањем индустријске зоне и доласком потенцијалног инвеститора, запослићемо нове раднике", каже Мирослав Антовић, заменик градоначелника Прокупља.

Уз стални пад наталитета, који траје сада већ деценијама, забрињавајући су и подаци са последњег пописа, који су још једном показали да се југ Србије убрзано празни, па је тако у две највеће топличке општине, Прокупљу и Куршумљи скоро 11.000 становника мање за исто толико година.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво