Зашто један пољопривредник из Прањана мора да плаћа туђе кредите?

Због решења о пасивном статусу газдинства Милољуб Браловић из села Прањани код Горњег Милановца већ 6 месеци не може да оствари право на субвенције државе, јер је, како каже, жртва преваре. За подстицаје за набавку нових машина и опреме у 2020. години, овај пољопривредник тврди неко је злоупотребио податке његовог газдинства.

О томе да је на име његовог газдинства поднет захтев за подстицаје за набавку пластеника у вердности од 3 и по милиона динара Милољуб Браловић сазнао је када је на његова врата закуцала пољопривредна инспекторка.

 

''Ја сам помислио да су у питању те уматичене краве пошто имам 15 тих матичених крава. Она је рекла - не, господине нису у питању матичене краве, овде су у питању пластеници. Каже - ти си поднео захтев за 5 пластеника, дужине 30 метара, ширине 8 метара'', каже Милољуб Браловић, из села Прањани код Горњег Милановца.

Браловића су наводи инспекторке зачудили, јер како каже никада такав захтев није поднео, нити је било шта потписао, нарочито не 2020.године.

''То се све дешавало у доба оне короне кад нисам смео да сиђем у варошицу да узмем лекове човече. Онда су били они полицијски часови и овај, нама старијим од 65 година је било ускраћено кретање'', наводи Милољуб Браловић.

На решење по коме је на три године скинут са листе активних газдинстава жалио се, јер тврди да је проблем настао када је фалсификатом означен као подносилац спорног захтева. Свакодневно предаје 150 литара млека, па сада од како су му укинуте све субвенције трпи огромну штету.

"Кад су у питању матичене краве и три премије за млеко око милион динара то износи, можда и мало и више, не знам тачно, али ту је негде. И сад за три године то ће да буде још ко зна колико човече. И сад у ово време без тих државних субвенција је уопште неизводљиво да се овај посао ради'', истиче Милољуб Браловић.

Браловић своју невиност сада доказује пред судом, а из Управе за аграрна плаћања, кажу, нису у могућности да овај случај коментаришу до окончања поступка. Да до сличних ситуација не дође препорука је да на административне ствари и сами пољопривредници обрате више пажње.

''Да знају где су им документа, да редовно ажурирају податке у Управи за трезор, односно сада када се нови систем примени е-Аграр да редовно прате и наравно да не дају своје личне податке другим лицима која би могла рецимо на основу тих нових података и параметара да изврше потписивање захтева'', каже Горан Ђаковић, аналитичар.

Осмочлана породица Браловић у Прањанима обрађује преко 20 хектара земље и стара се о 30 грла крупне стоке, па кажу да би без помоћи државе морали да распродају стадо и потраже друге изворе прихода.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара