У Старом Ланишту нова школа за друго полугодиште основаца

У Старом Ланишту код Јагодине, друго полугодиште ђаци почињу у потпуно новој школи, која је по опремљености и условима чак и боља од већине градских школа. У том селу отворена је и амбуланта, а лекар ће дежурати уторком и четвртком.

Основци из Старог и Новог Ланишта и Кочиног села код Јагодине више не препознају стару школу. После темељног реновирања све, кажу, мирише на ново, седе у новим клупама, светлим, топлим и уређеним учионицама, а добили су први пут и школску кухињу са трпезаријом.

Осим 36 основаца у просторијама потпуно реновиране сеоске школе је и десетак предшколаца. Задовољни су и ђаци и васпитачи.

"Драго ми је да се реновирају школе на селу, јер ја сам дете са села и могу да разумем како је то тако да деца на селу могу да имају уз све ове могућности потпуно исте услове као и деца у граду", каже Ивана Милутиновић, васпитачица.

У истом објекту сада је и модерно опремљена сеоска амбуланта. Докторка живи у Старом Ланишту, а мештане ће прегледати најмање два пута недељно.

"Сваки лекар би пожелео овакве услове, феноменално. Ви и живите на селу? Да, ја сам удата у Старо Ланиште и онда је веома важно да останемо ту", објашњава Др Далиборка Блажић Миленковић.

Град је за реновирање школе и отварање амбуланте обезбедио 45 милиона динара. Трећину новца издвојила је држава.

"Ви имате и гас и воду и бесплатан превоз што не постоји нигде у Србији и све оно што је неопходно за развој села", каже Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодине.

Нова школа има и информатички кабинет, а сала дома културе биће школска фискултурна сала и по потреби место за окупљање мештана и прославе.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије