Очување шумадијског дворца, почиње реконструкција Карађорђевог дома у Рачи

Један од симбола шумадијске општине Рача, "Карађорђев дом", стар 90 година, биће потпуно реконструисан. Санира се кровна конструкција, а потом ће по фазама бити обновљени и други делови тог споменика културе.

Изграђен почетком тридесетих година прошлог века уз помоћ Фонда краљице Марије Карађорђевић и имућних мештана Раче, сада девастиран. Првобитно је био дом за незбринуту децу и сирочад са простора читаве Дунавске бановине. Кроз девет деценија, неколико пута мењао је намену.

"За време Другог светског рата затвор, па после тога постаје основна школа Карађорђе, средња школа, гимназија. 99. године постаје практично дом за незбринуте, односно расељена лица са Косова и Метохије", каже Живојин Андрејић, историчар уметности.

Од 2016. напуштен, али не и заборављен. Мештани Раче су задовољни што се Дом сређује.

Већина Рачана је ту ишла у основну школу и врло су, кажу емотивно везани за саму зграду.

"Карађорев дом" напокон је дочекао реконструкцију. За почетак само крова, олука и громобранске инсталације.

"Вредност пројекта је 12 и по милиона динара заједно са Министарством културе и Владом Републике Србије добили смо средства. Радови су у току. Очекујемо завршетак радова до краја марта", додаје Ненад Савковић, председник Општине Рача.

Објекат је културно добро, па се његова реконструкција изводи под будним оком стручњака крагујевачког Завода за заштиту споменика културе.

„Раскош и лепота овог здања засенили су и експерте из одсека за непокретно културно наслеђе француског Министарства културе који су га недавно посетили.

И то у оквиру реализације пројекта "Дворци Србије", којим је планирана рестаурација 11 двораца и летњиковаца.

"Схватили смо да су они заиста дали једну од највиших оцена и у смислу изгледа, а и у смислу могућности реконструкције управо за Карађорђев дом у Рачи", објашњава Ненад Карамијалковић, директор Завода за заштиту споменика културе Крагујевац.

За општину и Завод то је знак да ће у скорије време објекат бити потпуно реновиран.

"Очекује нас реконструкција фасаде, столарије. Ове године да настављамо фазу по фазу. Није јефитно, треба доста средстава да се среди, овај објект је превелики 3.600 квадрата", истиче Ненад Савковић, председник Општине Рача.

За сада није позната будућа намена Карађорђевог дома. Тек када се то одлучи, биће реконструисана и унутрашњост овог раскошног здања.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије