У Житорађи и салата рађа, више од пет стотина младих пољопривреника узгаја рано поврће

Више од петстотина младих пољопривредника на подручју општине Житорађа бави се производњом раног поврћа, а око три стотине користи подстицаје Министарства пољопривреде и светске банке. Готово сва зелена салата врхунског квалитета одавде заврши на тржиштима источне Европе.

Двадесетседмогодишњи Ненад Вукадиновић из Извора код Житорађе један је од најмлађих пољопривредника који са производњом раних сорти поврћа у дванаест пластеника креће усред зиме. На десетине хиљада струкова органске зелене салате, ових дана спремно је за бербу која одлази у извоз. На њихово место долазе ране сорте купуса и краставаца, а затим паприка и парадајза.

„Салата коју ми гајимо је потпуно природна и здрава без инсектицида, пестицида и осталих средстава за заштиту биља. Извоз тражи само потпуно здраве биљке и потпуно јаке”, каже Ненад.

Поред шест чланова породице, у пластеницима је свакодневно и по десетак радника, додаје Зоран Вукадиновић. „Посао је веома напоран, али се исплати.”

Без обзира на честе  поремећаје на тржишту у ценама својих производа, као што је пад од прошлогодишњих двадесет на овогодишњих дванаест динара за струк зелене салате, на крају како Ненад каже, нека рачуница се ипак пронађе.

„Углавном великим радом и трудом бићемо позитивни то сигурно, али нисмо задовољни како би требало да буде, како је било прошле и претпрошле године. Овако са овим ценама бићемо некако задовољни”, објашњава Ненад Вукадиновић из Извора.

„Наставићемо са подстицајним мерама и у 2023. години. Сада се на нивоу Министарства формира ЕУ аграр којим ће бити много олакшан приступ подстицајним средствима и ми ћемо им бити на располагању и у овој години”, наглашава Слађан Ракић, помоћник председника Општине Житорађа за пољопривреду.

Претежно пољопривредна општина, Житорађа за подстицаје у пољопривреди из свог буџета издваја тридесет милиона динара годишње, а њене плодне оранице и могућности које пружају, овде су главни узрок останка младих на селу.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво