Кућа гајди у Сивцу чува звук овог инструмента

Максим Мудринић, из Сивца, је гајдаш, градитељ гајди и учитељ. Аутор је и две књиге које говоре о гајдама. Из његове радионце изашло је више од стотину примерака различитих типова гајди.

Максим је гајде почео да свира пре четврт века, сасвим случајно, из радозналости. Та радозналост се развила у љубав према овом необичном инструменту. Препознатљив је по томе што свира велике војвођанске гајде, уз које и пева. Осим што свира, Максим је и градитељ гајди.

 

"Замисао је била да направим једно десетак гајди, да обучим толико младих људи, који ће заједно са мном свирати и да гајде живну, да Војводина се мало продрма, да се протресе", каже Максим Мудринић, гајдаш из Сивца.

Међутим, из његове радионице је изашло више од стотину примерака. Обучио је исто толико гајдаша. У својој "Кући гајди" у Сивцу има велику колекцију гајди, примерака старих више од стотину година. Богата документација резултирала је две књиге, а материјала сигурно има и за трећу.

"Мени је просто жао што ја као аматер, истраживач и практичар на гајдама, што ја пишем овакве књиге, а не пишу неки, можда мало образованији етномузиколози, али и ово је јако дагоцено за нашу нематеријалну културну баштину", додаје Максим Мудринић, гајдаш из Сивца.

Максим је организатор и гајдашких кампова, кроз које је прошло више од шездесет полазника. Како каже, докле год је тих младих људи, дотле ће и гајде наставити да трају.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво