И млади и стари широм Србије пливали за часни крст

Традиционално на велики хришћански празник Богојављење, широм Србије се пливало за часни крст, у знак сећања на крштење Исусово у реци Јордан. Да препливају симболична 33 метра, за тридесет три године Исуса Христа, у реке и језера ушли су грађани свих генерација. Како је било у Шапцу, околини Крушевца, и на југу Србије, на Власини.

Уз молитву и химну уз Саву на шабачком купалишту Стари град више хиљада градјана и седамдесетак одважних. За часни крст на девет степени у нешто хладнијој води запливале су све генерације. Међу њима три даме, најстарија пензионерка, а најмлађи учесник ускоро ће да напуни три године.

"Ово је други пут да плива, прошле године је имао непуне две године, храбар дечак улазимо у воду свакодневно тако да, опуштено - Јел, хладно Павле? - Јесте", говоре Милан и Павле Ракић из Шапца.

Први до часног крста допливао је шабачки зет из Крушевца, двадесетпетогидшњи професор физичке културе, коме је ово прво учешће.

"Супруга ми је из Шапца, сутра им је слава Јовандан и у то име сам дошао да пливам за моју ћерку Петру и моју супругу Тамару", каже Војин Миленковић из Крушевца, победник на Сави код Шапца.

У Власину је уз благослов владике нишког Арсенија ушло 76 такмичара, двоструко више него прошле године. Најмасовније пливање на југу земље пратило је више хиљада Власотинчана. Међу пливачима и једна дама, а први до крста дошао је шеснаестогодишњи гимназијалац из Лесковца.

"Веома ми је драго, свиђа ми се организација, као и догађај, и влелика ми је част да присуствујем оваквом догађају и празнику.", наводи Огњен Обрадовић из Лесковца, победник у Власотинцу.

Уз пливање и пихтијада, јер се пихтије на југу Србије не једу пре Богојављења. Најбоље је направила Данијела Ђокић из Власотинца.

У селу Шавране код Крушевца у Витешком надметању за часни крст, брзаци Расине и јака киша нису били препрека за 170 пливача из Крушевца и околине. Припадник жандармерије и ватерполиста 24-годишњи Крушевљанин, Реља Томашевић, други пут је крстоноша, а мотив више јер му и брат има богојављенску част. Пливале су на Расини и три девојке, Раде Пешић са својих седамдесет лета био је најстарији учесник, а најмлађи једанаестогодишњи близанци из Крушевца.

"Вода је била хладна као и увек,али драго ми је што је оволико људи дошло. Сви су они данас победници", каже Реља Томашевић, победник витешког надметања за часни Богојављенски крст у Шаврану код Крушевца.

"Ове године пливамо трећи пут. - Ко вам је дао пример? - Наш тата зато што он плива још од пре Он је већ више пута пливао", каже Сава Вељковић,најмлађи такмичари из Крушевца.

"Киша и брза вода то ништа, него сам се плашио због температуре, јер сам знао да је хладно. Али када сам скочио више ми је био проблем, нисам могао лепо да дишем. Иначе није ми било хладно", каже Стефан Вељковић из Крушевца.

Пријавили су се и млађи, али су се из безбедоносних разлога по одлуци организатора придружили посматрачима, На Расини је било лакше пливати него изаћи на обалу.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво