Како Јована код бабе и деде на имању примењује лекције из школе

Јована Станић из Каменице код Краљева по много чему се издваја од осталих вршњакиња из села. Има само 17 година, али се интензивно бави пчеларством и товом јунади. Као најстарија од 6 шесторо унучади помаже око стоке и у домаћинству код бабе и деде у селу Жича.

Јована устаје сваког јутра у пола 6 како би збринула стоку. Каже није то тако рано, јер око това јунади нема толико посла као са приплодним кравама на пример. А има свој грла која узгаја и препродаје. Сваког јутра са дедом обиђе и пчеле. Са поносом истиче да је сачувала све кошнице које поседује.

Знајући колико има посла на селу Јована користи сваку прилику да помогне око стоке и баби и деди по мајци који живе у Жичи. Стока ће им бити у штали све до пролећа када ће бити пуштена на испашу на планину Столови.

"Увек има неког посла, па сам ја кући, уз помоћ родитеља, купила два јунета. Па сам то држала и онда сам то продала када су они достигли своју килажу. Па сад кад треба дођем овде баби и деди помогнем око штале, око свега. Волим поред тога и пчеле. Наравно, имам своје кошнице. Све радим. Помажем колико год могу. Дајем од себе. И ето, надам се да ћу уз божију помоћ да постигнем још неко грло да купим. Једног дана и трактор, ако бог да да купим. И пчеле да проширим. Све што могу да идем што напред", каже Јована Станић.

Јованина баба не крије задовољство најпре што су све унуке и унуци, а има их шесторо, код њих током распуста. Јована поготово, јер помаже и око тежих послова.

"Она увек има времена да дође овде код бабе и код деде. Да нам помогне ту око стоке. Да помогне кад је у питању балирање. Вози трактор. Не либи се никаквог посла", прича Снежана Раденковић из села Жича.

Школа је приоритет. Јована је ученица трећег разреда смер ветеринарски техничар у пољопривредној школи у Краљеву где деца стичу знање за вођење сеоских домаћинстава.

"Уз своју стоку, уз дедину, ето што имам те пчеле и све то, уз то сам и некако уписала ветерину. Да некако и могу кући да помогнем себи и својим животињама не дај боже ако се нешто деси", каже Јована Станић.

"Деца по завршемо школовању овде, свакако могу да преузму своја домаћинства. Што се тиче и неге и хигијене животиња и исхране животиња", наводи Љиљана Тошић, наставник ветерине у ПХШ Др Ђорђе Радић.

Јована планира да настави школовање и посвети се позиву који је изабрала.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво