Читај ми!

Торте које прави Лидија Бртка из Ковачице су права уметничка дела

Лидија Бртка из Ковачице прави торте које изгледају мала уметничка дела. Њен таленат су запазили и професионалци, па је постала део мреже декоратера на интернету Колаборација, где се на задату тему праве торте.

Када погледате тикву осликану у стилу ковачичке наиве, клипове кукуруза, саксију са цвећем, осетите само дивљење према умећу Лидије Бртке, која је направила нешто тако лепо и реално од материјала као што су брашно, шећер, чоколада.

Прављењем оваквих креација бави се у последњих 12 година, а све је почело када је њен тада мали син пожелео диносаурусе на својој рођенданској торти. У њој се пробудио таленат, који је испољила још у детињству.

"Од тад, од како сам узела ту слатку масу, моја знатижеља за тим не престаје. Увек се информишем, на интернету има разних туторијала, рецепата", каже Лидија Бртка.

Њен рад је запазила Бранка Вукчевић, организаторка Колаборација, то јест сарадње мајстора декоративног посластичарства на нашим просторима.

Два пута годишње праве се торте на тему Југославија и Божић, а Лидија прави креације са безброј детаља. Таква је и њена слика баке и унуке које у кухињи заједно праве колаче.

"Углавном волим те минијатуре да правим, на то се увек базирам кад су колаборације у питању, кад може креативност да иде до бесконачности", каже Лидија.

Колаборације нису такмичарског карактера, оне служе да се декоратери упознају, размењују нове технике и рецепте, усавршавају свој рад.

"Људи нису ни свесни колико дуго временски се то ради. То заиста треба волети. Ова врста посла је, у ствари, стил живота", наводи Лидија.

Прављење торти и фантастичних декорација Лидији је хоби, а не извор зараде. Највише воли да пусти машти на вољу и ствара светове из бајки, свог детињства или по жељи свог сина. А као што је и сама рекла, за тако нешто могућности су бескрајне.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара