Ваљевка Косара Савкић Антић, у 102. години, постала најстарији члан градске библиотеке

Косара Савкић Антић са 102 године вратила се из Америке у Србију да у родном Ваљеву проведе остатак живота. Живи у дому за старе и прво је пожелела да се учлани у Градску библиотеку како би лакше долазила до жељених књига.

Доброг је здравља, витална и расположена. Само слабије чује. Косара Савкић Антић која је имала познату фотографску радњу отишла је 1964. године у Америку. После 59 година у Чикагу је оставила породицу и одлучила да се врати у завичај .У 102. години живота, без читања и добрих књига не може и зато је решила да постане члан Градске библиотеке у Ваљеву.



"Ја волим да читам. И имала сам библиотеку лепу, пре рата, али ми је то Тито одузео. Тата је имао цело "Нолитово" издање и све српске писце. Све нам је то узето", каже кроз смех Косара Савкић Антић.

Уз чланску карту, Градска библиотека је Косари даривала и одређен број књига за старачки дом у коме је смештена.

"За нас је то велика част и велико задовољство да је једна жена, једна наша суграђанка, пожелела, изразила жељу да буде члан библиотеке. То су иначе ретки случајеви и код млађе генерације, а да не кажем некога ко има година колико она има. И мислим да она може бити добар пример. За ваљевску библиотеку је то добар сигнал да има људе и за ту категорију становништва преко да кажем 90 плус. Увек говоримо за 60 плус. Мислим да је време да говоримо и за 90 плус" објашњава Виолета Милошевић, директорка Градске библиотеке "Љубомир Ненадовић" у Ваљеву.

Косара је у библиотеци посетила и историјску изложбу аутора Божина Јаневског и Владимира Ђекића која сведочи о "Месту положенија Ваљеву".

"Нарочито ми је драго, што се она баш ту појавила на тој изложби која јесте баш о тим прошлим временима. И све то, она је овде сведок прошлости. Ето у том смислу ми је јако драго", истиче Владимир Ђекић, илустратор.

Косарина кћерка живи на Флориди. У Ваљеву је откупила кућу у центру града која им је после Другог светског рата одузета. Најстарија Ваљевка ипак се определила за смештај у дому.

"Кад сам размишљала све о свему мислим да сам направила добар избор. Задовољна сам све. Сасвим је све добро. Сви су љубазни, фини.", додаје Косара.

Лепе зимске дане, Косара искористи да прошета центром Ваљева и сети се младалачких дана када су се многи Ваљевци фотографисали у њеној радњи.





понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара