Севдах са мераком

Фолклорни ансамбл "Севдах" из Врања постоји готово шест деценија. Учествовали су на многим фестивалима у земљи и иностранству, добијали признања и награде.

 

Због овакве музике, песме и игре Врање сматрају градом севдаха и мерака. Управо је "Севдах" име фолкорног ансамбла који постоји од 1965. године. Наступали су и у дворишту Музеј-куће Боре Станковића, спортској хали, сали позоришта.

"Да се отргну од заборава игре тог врањског краја, а зна се да је Врање препознатљиво по игри, по песми", каже уметнички руководилац ансамбла Владимир Јанковић.

Најчешће припремају кореографије за игре из Пчињског и Јабланичког округа, али и из других крајева Србије. Премијерно за овај наступ прва постава ансамбла припремила је влашке игре.

"Мој деда је хтео да научим да играм, а и мени се одмах свидело. Ту сам упознао многобројне другаре и лепо је. Обиђемо свет", објашњава члан ансамбла "Севдах" Никола Донић.

"Фолклор је моја свакодневница. Највише волим да играм игре из Лесковца и Врања. Још увек постоји мало треме пред наступ, али то није толико велико као што је било пре", истиче Kатарина Бркић.

"Наступам у постави рекреативаца. Љубав према народним, нашим изворним играма, колима од малена је у мени", каже чланица ансамбла Данијела Ристић Александров.

Фолклорни ансамбл "Севдах" сарађује и са другим друштвима. Kултурно-уметничко друштво "Соко" из Бујановца припремило је две кореографије за наступ у Врању.

"Једна је игре из Србије и друга је Kосовско поморавље. Ми ћемо Бујановчани да се представимо тим играма пошто "Севдах" на репертоару има већ игре из Бујановца и баш нам је драго", каже Ненад Митић из KУД "Соко" из Бујановца.

Фолклораши из Врања наступали су на многим манифестацијама у Србији и земљама у окружењу. Ансамбл има више од стотину чланова.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се