Све више младих предузетника у средњем Банату

У 2022.години отворено 81 ново предузеће уз помоћ програма самозапошљавања. Повећава се број регистрованих производних делатности.

 

 

Наташа Адамов из Зрењанина има 30 година и по образовању је дипломирани економиста. Након близу деценије рада у другим предузећима, одлучила се да пре годину дана постане предузетница. Oтворила је радионицу рукотворина и уникатних поклона. Финансијску помоћ Националне службе за запошљавање од 300 хиљада динара искористила је за куповину репроматеријала и административно покретање предузећа.

"У суштини, негде сам одлучила да спојим своје знање из економије тиме што ћу себи олакшати тако што ћу имати неко основно знање у вођењу фирме, а то сам повезала са неким креативним радом којим волим да се бавим и успут уживам у томе", каже Наташа Адамов.

Зрењанинац Дејан Глигић има 27 година и власник је необичне услужне радње за полирање аутомобила. Још од детињства воли четвороточкаше, годинама их уређује, а како каже, сада зарађује од оног што воли. Салон је отворио пре десет месеци.

"Национална служба за запошљавање филијала Зрењанин ми је финансијски помогла. Предлажем свима који имају жељу да покрену свој бизнис , сопствени посао, да пораде на томе", објашњава Дејан Глигић.

Архитекта Ана Докић и њен супруг информатичар Милан пре годину и по дана су отворили дизајнерски атеље који услужно прави посебно наручене амбалаже, употребне и декоративне предмете. Планирају да купе нову ласерску машину и прошире делатност.

"Мислим да је лепо покушати. Треба имати доста енергије, не треба брзо одустајати и то су, у суштини, неке смернице", истиче Ана Докић.

Прошле године у Зрењанину је програмима самозапошљавања отворено 81 ново предузеће. Статистички: производне делатности доминирају над услужним сектором, а све је више и предузетница.

"Различите структуре и када говоримо о образовању, када говоримо о старосној структури, по било ком критеријуму заиста један од најпопуларнијих програма. И заиста бележимо и све већу разноврсност делатности које се региструју. Све више се региструју и по насељеним местима, по селима", каже Александра Штрбац из зрењанинске филијале Националне службе за запошљавање.

Национална служба запошљавања даје стимулативна средства сваком презетнику који запошљава нове раднике и шири делатност. Ове године за програме самозапошљавања опредељена су средства за покретање 80 нових предузећа.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво