Врање: Због чега чак 85% младих размишља о одласку из града

Око 85 одсто младих Врањанаца размишља о одласку из родног града - показују истраживања Удружења "Наш свет, наша правила". Најчешћи разлози су потрага за бољим животним стандардом. могућност запошљавања, образовање у већим градовима или иностранству. Да би задржали младе, у локалној самоуправи најављују формирање Омладинског центра и развој пословног окружења.

Двадесетпетогодишњи Јован Петковић дипломирао је економију. Има привремени посао у Врању, који није у струци. Усавршавао се у другим областима, похађао курсеве, радио сезонски и у иностранству, и поново размишља о томе.

 

"Овде код нас су много мањи стандарди, могућност зараде у струци је веома мала. Имам и два брата који су већ десетак година и више ван државе, једног нисам видео шест година. Тако да планирам да одем код њих", каже Јован Петковић, дипломирани економиста.

Већина од 405 младих колико је учествовало у истраживању, размишља слично. Не види перспективу у свом граду, лоше оцењује здравство, економију, пословно окружење. Ђорђе Стојановић из удружења "Наш свет, наша правила" је због образовања отишао у Београд, студент је Факултета организационих наука.

"Моја професија даје ту једну привилегију, односно могућност да се ради са било ког места на планети, самим тим ја имам велике могућности да се заиста вратим кући, да из Врања радим и то је нешто што бих јако желео", наводи Ђорђе Стојановић, удружење "Наш свет, наша правила". Додаје: "Сигурно је да ниједно место не може да вам пружи ту топлину, тај осећај као кад сте код куће. Али, постоје и други проблеми због којих о таквој одлуци размишљам, као што је недостатак културних садржаја, или приступ стварима".

Програми за унапређење положаја младих, њиховог неформалног образовања и волонтеризма реализују се у Канцеларији за младе. Планови локалне самоуправе су и формирање омладинског центра, повећање буџета за активности, разговор са младима.

"Канцеларија за младе је током прошле и претпрошле године спроводила пројекат Смарт учионице - млади су будућност, где је кроз тај пројекат прошло 22-оје младих људи. Узевши у обзир да у Врању постоји компанија која се бави програмирањем, надамо се да ће у будућем временском периоду доћи до развоја те гране и самим тим да се генерише већи профит", истиче Лука Трајковић, из Канцеларије за младе града Врања.

"Конкретна подршка њима је да се први пут ове године расписује конкурс за младе, то је можда симболичан износ од 300 хиљада динара, али ће управо бити препозната њихова иницијатива, њихови послови, идеје, креативност", каже Ненад Ђорђевић, градски већник задужен за омладину и спорт.

Од укупно 5852 незапослена лица у Врању, 1191 особа има између 18 и 30 година. Подаци Националне службе за запошљавање показују да се тешко запошљавају економисти, васпитачи, правници, учитељи, али и возачи, продавци, прехрамбени техничари.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се