Крагујевчани међу највећим штедишама струје

Kрагујевац је, према подацима Електропривреде Србије, међу седам градова у којима су домаћинства највише штедела електричну енергију. То је резултат препоруке да се струја штеди, али и многобројних мера у области енергетске ефикасности, за коју су издвојена знатна средства из градског буџета

Мање обртаја на струјомеру - мањи рачуни за потрошену електричну енергију. Више пажње и промена навика, грађанима је донела попусте, који могу да буду и до 30 одсто. Значајним уштедама у домаћинствима, допринеле су и мере енергетске ефикасности. У претходне две године: око 600 домаћинстава у Kрагујевцу заменило је столарију, котлове за грејање, уградило соларне панеле и изолацију на стамбеним објектима.

"У ове мере град је уложио заједно са Mинистарством рударства и енергетике и самим домаћинствима преко милион евра", каже енергетски менаџер Града Крагујевца Ана Радојевић.

Штеде грађани, а штеди и град. Циљ је уштеда од 33 посто електричне енергије на јавној расвети и рекламама, па се свака друга сијалица у централним градским улицама искључује.

"У току је набавка лед расвете за одређене улице. За почетак су ту у плану: Николе Пашића, Лепенички Булевар и Града Сирена. Биће и значајне уштеде са веома кратким роком исплативости и биће боља видљивост", објашњава директор ЈKП "Шумадија" Kрагујевац Марко Вујновић.

На лед расвету прешла су и градска предузећа, установе и институције. Примењене су и остале препоруке Владе, о начинима уштеде енергије.

"Енергетика је уштедела у односу на прошлу годину 32 посто до сада, сам град Kрагујевац неких 23 процента, док је Народни музеј Шумадије на 20 посто уштеде", истиче градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Са усвојеним мерама енергетске ефикасности до 2025. године, Kрагујевац би требало да уштеди и на енергентима и на новцу из градске касе. Исто важи и за домаћинства, која су са 42 одсто - највећи потрошачи струје у Србији.

 

 

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво