Спорт 2022. прегршт медаља и признања

Они нас обрадују, одушеве, на њих смо поносни, због њих смо некада тужни и разочарани. Спортисти из Србије и ове године су освојили бројне медаље и признања. Само у олимпијским спортовима добили су 11 медаља, од чега шест златних. Олимпијски комитет Србије за најбољу спортисткињу је прогласио атлетичарку Ивану Вулету, а титулу најбољег спортисте освојио је рвач Зураб Датунашвили.

Годину је почела титулом светске шампионке у дворани са прескочених 7 метара и 6 центиметара у Београду. Исту даљину и исто место на постољу Ивана Вулета освојила је на Европском првенству у Минхену. Нешто мање од 7 метара јој је било довољно да освоји и прво место у финалу Дијамантске лиге.

 

12 узастопних победа и само пет изгубљених сетова било је довољно да женска одбојкашка репрезентација одбрани светску титулу. После 88 минута игре у финалу су савладане Бразилке.

Најбољи кошаркаш НБА лиге други пут заредом је Никола Јокић. Кошаркаш Денвера је постао први играч у историји те лиге који је стигао до 2.000 поена, 1.000 скокова и 500 асистенција у једној сезони. По први пут је и награда за најбољег кошаркаша уручена на необичан начин. Делегација Денвера досла је у Сомбор и изненадила Јокића.

Јокић није помогао кошаркашкој репрезентацији Србије да прође осмину финала Европског првенства. Међутим, да смо и даље добри у убацивању лопте у обруч показали су баскеташи. Ове године су пети пут постали прваци света, а затим су четврти пут одбранили европском титулу.

Смена генерација међу српским теквондистима неприметно пролази. Заслуге за то припадају тренеру насе репрезентације Драгану Јовицу који је прогласен за најбољег текводно тренера на свету. До златних медаља на овогодисњем светском првенству у Мексику водио је насе репрезентативце Махдија Ходабахсија и Надицу Бозаниц. Србија има и светску младу звезду у успону међу атлетичарима. То признање добила је бацачица копља Адриана Вилагош.

Најбољи стрелац на свету у дисциплини ваздушни пиштољ је Дамир Микец. Златне медаље на европском првенству у боксу освојили су репрезентативци Србије Вахид Абасов и Артјом Агејев.

Иако му је 2022. почела лоше јер му је забрањено да учествује на Аустралијен опену Новак Ђоковић је освојио седму титулу на Вимблдону.

То му је укупно двадесетпрви гренд слем трофеј чиме је постао други најтрофејнији тенисер на свету. Његови навијачи очекују да 2023. постане тенисер са највише гренд слемова у историји.

 

 

 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво