Читај ми!

Како први снег утиче на пшеницу у средњем Банату?

Колико је снега пало током ноћи у Банату, и да ли је то довољно како би заштитио пшеницу од предстојећих ниских температура.

На подручју Зрењанина током ове ноћи И јутра пало је између 5 до 7 цм снега. Милан Стајић је са агрономом обишао своја пшенична поља, да се на лицу места увери у тренутно стање, и он је у односу на прошлу годину повећао површине под пшеницом.

 


„Пшенична поља добрпо изгледају, пшеница је ове године посејана у оптималном року, посејали смо 30% висе него прошле године одлична је она је озима биљка која издржава све, а овај снег јој одговара. Применили смо комплетну агротехнику", каже Милан Стајић, из Зрењанина.


Температурна разлика у 2 предходна дана достигла је чак 20 степени колико ће се све то одразити на пшенична поља.


„Ово је један да кажем први зимски дан овде у Банату пало је свега око пет сантиметара,снег увек добро дође као заштита,покривач за пшеницу да је заштити од ниских температура ако их буде у наредним данима, међутим временска прогноза не предвиђа неке јаче мразеве барем у наредних недељу дана тако да нема опасности за пшеницу да може доћи до неког измрзавања или пропадања због ниских температура" истиче Војислав Тркуља, агроном.


Ове године пшеница није засејана у оптималном року, шта је са оним каснијим сетвама. Пшеници је ове године био дуг сетвени рок од почетка негде октобра месеца па чак негде средине новембра месеца. Пољопривредни произвођачи су прво оклевали било је сушно па је дошао кишни период па су размишљали,цена пшенице је отишла на берзама тако да су произвођачи дуго сејали, међутим јесен је била цела топла и влажна тако да и пшеница која је касније изникла и улази спремно у зиму тако да нема проблема и за ту пшеницу.


Од првог новембра до данас на овом подручју пало је негде између 85 до 100 литара по квадратном метру, пољопривредни произвођачи И стручњаци кажу нам да је то сасвим довољно за предстојећи зимски период јел толико влаге у земљи је неопходно собзиром на дуг сушни период.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара