Читај ми!

Зашто не ради шест амбуланти на подручју малозворничке општине

Ниједна од шест сеоских амбуланти на подручју маловозорничке општине не ради већ две године, а пацијенти су принудјени да лекарску помоћ потраже у Дому здравља у Малом Зворнику. Са тим проблемом данас се упознала и министарка здравља Даница Грујичић.

Иако имају амбулатну у свом селу, мештани Радаља на преглед, превијање или ињекцију морају до више од десет километара удаљеног Малог Зворника. Њихов проблем деле и становници суседних места у којима лекара нема откако је почела епидемија ковида.


"Не долази ту нико, не долази ни доктор. И је л вам то велики проблем? Велики проблем, ми смо правили ту амбуланту за медецинско особље, за доктора, да буде ту доктор, да буде медицинско особље, да има народ ту да не иде у Зворник" каже Милорад Милић, из Радаља.


Свих шест амбуланти су у добром стању и испуњавају услове за рад, а надлежни проблем виде у недостатку кадра. У Дому здравља у Малом Зворнику само је шест доктора опште медицине, што је недовољно за дежурства и рад на терену.


"Постоји притисак, више за пацијенте је проблем, што они путују, што сви живе по селима, ово су наши брдско планински терен где је то теже доступно и за амубланту да дођу, а не само у Мали Зворник, и просто та интернет веза и све то што захтева мора да буде добро да би ми пацијентима могли да пружимо услугу, нема сврхе да лекар дође на терен а не може ништа да уради електронски", истиче Валентина Ристић, директора Дома здравља у Малом Зворнику.


Према речима министарке здравље, у маловзорничкој општини недостаје најмање 20 лекара, од тога шест опште медицине за рад у сеоским амбулантама.


"Још једном мој позив, децо, молим вас дођите, нуди вам се и да имате где да се сместите, и некакав стан да имате од почетка што је мисаона именица за ваше колеге у великим местима. Мислим да је задатак Министарства здравља управо да овакаве Домове здравља и примарну здравствену заштиту максимално појача, јер уз ултразвук, уз добар рентген, уз анализе крви, треба дозволити да ураде све оно за шта нема потребе да иде 20, 30, 50 или 200 километара у другу установу" наглашава др Даница Грујичић, министарка здравља.



Министарка Грујичић, каже, да у Малом Зворнику већ раде два лекара из Краљева, и апелује на младе докоторе да следе њихов пример и не чекају годинама позив на посао у градским болницама.

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара