Уз традиционалне воћне ракије у чачанском крају од недавно се производи и грчки Узо

Да се у чачанском крају, чувеном по воћарству и најбољој ракији, може производити и традиционално грчко пиће доказује пример воћара из села Прислонице. Уз квалитетне домаће ракије од шљиве, кајсије, дуње и крушке, Миле Тица однедавно производи и Узо.

Воће узгаја на пет хектара, а све што убере препече у казанима. Уз традиционалне воћне ракије желео је да направи и популарно грчко алкохолно пиће, па се однедавно захваљујући једном познанству упустио и у ту авантуру. Тако је по рецепту који је стигао из Македоније и уз неопходне састојке, у сред Шумадије, започео производњу Уза.

 

"Највећа тајна била је мед, како додати мед. На поклопац од лампека се намаже, он човек ми је написао један килограм бар. Међутим, ја имам моје пчеле, имам овај мој пчелињак, па имам меда, па нисам жалио. Ја сам ставио једно 5-6 килограма меда и то је баш испало феноменално'', каже Миле Тица, воћар из Прислонице код Чачка.

Узо се у Прислоници не производи у великим количинама, јер Миле прави шест врста ракија, највише од шљиве, али и од крушке, кајсије и дуње. Уз воћњаке има и винограде, па је ове године и вино оцедио.

"И то је исто изазов. Јер све човек сматра - не знам ја то. Али када се удуби и кад се упусти и кад сваком, сваком послу приђе са здравим мозгом и размишља о сваком сегменту, онда то нормално роди и успех'', додаје Миле Тица.

Од како је из новинарства отишао у воћарство за Мила Тицу више ништа није необично. Подложене казане и награде са сајмова ракија више не броји. Овај воћар каже да су за успех у том послу на првом месту квалитет и препознатљива арома. Ипак истиче, подједнако је важна љубав и посвећеност.

"Награде су једна сатисфакција да човек иде даље, а највише је ту да види где се налази негде на ракијској листи земље Србије. Игром случаја моје ракије су ових година увек биле у топ 10. То ми даје једну што кажу сатисфакцију да идем даље, да идем напред, да производим'', истиче Миле Тица.

Овај врсни воћар из села под Вујном поносан је што је уз традиционално препознатљиве укусе домаћих ракија произвео и чувено грчко пиће, којим радо послужи госте и пријатеље.

понедељак, 03. новембар 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом