Читај ми!

Турска фабрика "Бертекс текстил" у Крагујевцу отпустила око стотину радника

Турска фабрика "Бертекс текстил" у Крагујевцу отпустила је око стотину радника, углавном жена, због, како кажу, економске кризе и недостатка поруџбина. Бивши радници тврде да им још нису исплаћене отпремнине и зараде, док у фабрици кажу да ће у најкраћем року измирити своје обавезе. То је потврдио и амбасадор Турске у Србији, Хами Аксој.

Међу стотинак отпуштених је и Милица Рајић. Од 2017. је радила у крагујевачкој фабрици "Бертекс". Технолошким вишком проглашена је средином октобра.

"Фирма нам је остала дужна плату за септембар, пола октобра и превоз за август, септембар и октобар, као што су и неискоришћени годишњи одмори. Отпремнину нам такође нису платили. Отпремнина је 17.000 по години отприлике", каже Милица Рајић, бивша радница фабрике "Бертекс" у Крагујевцу.

Иако је објекат стављен на продају, из "Бертекса" поручују да нису затворили фабрику, нити отишли из Крагујевца. У производном погону сада само машине за шивење, али не и радници. У фабрици не споре да су им остали дужни.

"Бертекс" је од 2017. у Крагујевцу. Од тада смо редовно измиравали своје обавезе, плате и доприносе радницима. Жао ми је што смо дошли у овакву ситуацију да их отпустимо због недостатка поруџбина, услед економске кризе. Нисмо побегли нигде, ту смо и оно што дугујемо радницима ћемо исплатити", објашњава Ферхат Гедик, директор фабрике "Бертекс текстил" у Крагујевцу.

Бивши радници то очекују средином новембра, како је наглашено и у решењу о отказу уговора о раду. У "Бертексу", иако нису прецизирали када ће се то тачно догодити, наглашавају да ће у што краћем року испунити преостале обавезе.

четвртак, 23. март 2023.
15° C

Коментари

ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века