Почела сезона слава - колико је славска трпеза поскупела?

Почиње сезона слава и за домаћине који са гостима обележавају крсну славу - калкулације колико новца је потребно за славску трпезу. Било да је посна или мрсна, са свакодневним повећањем цена хране за 20-ак гостију уз скромнију трпезу биће вам потребно више од половине просечне зараде у Србији.

После скоро три године у условима епидемије, када је већина крсну славу обележавала породично или са мањим бројем рођака и пријатеља, ове јесени српски домаћини славе са више гостију за славском трпезом.

"Ми смо прославили славу да тако кажем у пуном саставу са свим нашим пријатељима и породицом и онда смо схватили колико нам је то у претходне 2 године недостајало и колико ми неке ствари узимамо здраво за готово, ипак ми најважније ствари и најзаначајније догађаје ипак најбоље провести са људима које волите", каже Ивана Нецков Грубешић из Крушевца.

Колико кошта да на славу позовете драге људе и да на трпези има свега од предјела, преко сарми и пребранца, печења или рибе до ситних колача и торте мало ко од домаћина води евиденцију. Многи за славску трпезу штеде читаве године. Већини је у мислима само да се не обрукају пред гостима и да хране и пића има довољно па се често и претерује.

"Од почетка сезоне спремања зимнице обавезно одваја се за славу и то је најлепши дан у години за моју породицу.-Јел водите неку рачуницу? -Па не према свом новчанику", каже једна суграђанка.

Увек има за славу се увек стави,спреми се лепо и традиционално све.

Килограм јагњећег печења у Јагодини је 2000 динара, док је за килограм прасећег потребно издвојити 1800.

Нешто је јефтинија риба за оне којима слава пада у дане поста, али само ако не припремате морске плодове. Цена рибе је од 450 динара за килограм ослића до 2.800 динара за филет лососа. Готови колачи ове године скупљи су за више од 30 одсто, па домаћице посебно оне које имају своје орахе калкулишу шта се више исплати.

Са свакодневним повећањем цена скупљи је и одлазак на славу. За флашу пића, кафу, чоколаде, ако у породици има деце и скромнији букет цвећа за домаћицу требаће вам око две хиљаде динара.

Црква каже да је слава пре свега духовни догађај и не би требала да буде синоним за гозбу. Слава је пре свега колач,жито,свећа и вино и без тога све друго што се припрема нема смисла. Уз драге људе који вам дођу у госте у здрављу и доброг расположења нико неће замерити ако нечега и не буде на трпези.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво