Како задржати младе у најмлађем граду у Европи?

Нови Пазар је град младих. Свака друга особа овде млађа је од 35 година. Покрећу их сличне идеје, брину исти проблеми. Најбитније питање, остати или отићи.

Хероји те не вуку за руку да се мењаш, хероји те на промену инспиришу. Једна од опаски из новопазарског Клуба хероја, истог оног чији је лого "Mесто за идеје". А идеја у најмлађем граду у Европи не мањка. Напротив. Белма Хусовић студира у Крагујевцу. Будућа докторка. Са жељом да ради у свом родном граду.

"Постоји доста интелектуалаца који могу да допринесу овом граду. Међутим, један од главних проблема са којима се сусрећемо јесте непрестани одлив младих у иностранство. Најчешће у земље Западне Европе. И уколико питамо младе зашто напуштају град иако им, у души, није пријатан осећај, па јесте управо питање егзистенције", каже студенткиња Белма Хусовић.

Ермин Хамидовић потврђује Белмину причу. Формирао је породицу са 23 године. Дипломирани агроном. Посла у струци нема, па је започео приватни посао. И поред тога, последњих 8 година, буџет допуњује радом у инострансвту.

"Видео сам да након завршених студија да није то довољно. Не треба чекати, требамо сви да се покренемо да нађемо себе у неком пољу. Отишао бих али, у другом случају, ако би ми се указала овде прилика, у струци, да будемо чисти, у смислу политички, да немамо тај пресинг да морамо да тапшемо неком, увек бих остао овде. Зашто бих ишао!? Значи, нема сврхе идења из мог града", каже Ермин Хамидовић, агроном.

Еда Халиловић је апсолвент биологије. Попут Ермина има приватни посао ван струке.

"Ако би ми се пружила нека идеална прилика у иностранству, мислим да је не бих пропустила. Јер, ово је мали град и увек сви млади имају неку велику жељу да достигну неке веће висине. И мислим да то не треба ускратити младима, да не треба на то гледати као на ствар, да они у ствари беже из свог града. Не беже, него само желе да достигну неке боље стране живота" сматра Еда Халиловић, апсолвент биологије.

Ена, Едина сестра одлучила се за област програмирања. Још увек је средњошколка. Сматра да Нови Пазар има огромног потенцијала у том сектору, али и реалан проблем: "Простор за учење. У градској библиотеци то није могуће. Јер не можемо мало гласније да разговарамо, не можемо да коментаришемо задатке. Ми смо отркили ту могућност да идемо на Државни Универзитет, који је одмах поред Гимназије. Ту смо ишли у њихов Кутак, радили смо неке задатке и вежбали, али, такође, још један проблем, врло често тамо нема места за нас зато што и студенти морају да искористе тај простор за себе."

Да не заборавимо и забаву. Тога у Новом Пазару не мањка. Град оживи попут мравињака око поднева и вечерима током којих се традиционално излази. Средом и петком.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара