У шабачким селима површине под пшеницом веће до 15 посто у односу на прошлу годину

Сунчану и топлу јесен, пољопривредници користе за радове у пољу. Према процени Удружења ''Жита Србије'', површине под пшеницом ће бити веће до 15 посто у односу на прошлу годину када је засејано 620.000. У шабачким селима, сетва ће бити завршена за неколико дана.

Трактори и сејалице, чују се у готово сваком атару. Сетва је према речима пољопривредника у односу на прошлу годину знатно скупља, али је род те житарице сигурнији у односу на друге културе.

"Некад је било 1,2 пшенице за килограм семенске, сад је три килограма, 102 динара, 98, где 90, а пшеница не знам колико је била, 33 динара до 35-36 динара. - Може ли се зарадити на пшеници? - Не знам. То нико не зна. Ја и осамдесете године нисам знао колико ће бити на пшеници, не знам ни ове године", каже Никола Драгојевић, пољопривредник из Шапца.

Хектар пшенице шабачки пољопривредници посеју за око сат времена. Михољско лето је убрзало радове, већ је засејано више од 70 посто планираних површина.

Због велике летње суше, ове јесени много шабачки пољопривредници увећавају површине под пшенице. Процена стручњака је да ће у шабачком крају, та житарица бити засејана на 15 посто више парцела него прошле године.

Како би уштедели, многи пољопривредници користе семе из амбара, које стручњаци не препоручују.

"Ништа ново, није савет, и не препоручујемо из милион разлога, али кажем вам да ипак ако се дрзну да одраде са тавана, ипак пољопривредници обрате пажњу на то семе, одраде тријарисање и запрашивање, тако да ипак уђе у земљу спремна", препоручује Дарко Симић из ПССС Шабац.

Уз веће цене репороматеријала, ове јесени у Шапцу је поскупело и услужно сејање, са пет на шест хиљада динара по хектару. На парцелама засејаним пре десетак дана, пшеница је већ никла.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара