Тријенале наиве у Јагодини

У музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини отвoрeн је трећи Тријенале који је окупио уметнике из 16 земаља света. Ове године жири је одабрао дела 53-оје уметника, а први пут на Тријеналу изложена су и дела уметника са академским образовањем.

На сва три нивоа потпуно реконструисаног Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини изложено је 129 дела. Ове године за Тријенале пријавило се 97 аутора што, како кажу критичари и кустоси,  даје озбиљан пресек савремене продукције. Докле је стигла ова интуитивна и стваралачка област у уметности, на ком пољу се тренутно налазе уметници и који су материјали и технике, само су нека од питања на која Тријенале даје одговор.

 

„Оно што је управо и циљ тог Тријенала јесте да и наше колеге теоретичари уметности, кустоси имају увид у ту продукцију, да знају шта могу да кажу и о чему могу да размишљају када чују ту реч како смо ми дефинисали назив Тријенале "Raw Intuitive", што значи оно што је заиста неспутано и што је нека искрена и без академских препрека створена уметност", каже др Ивана Башичевић Антић, директорка МНМУ.

Међународни жири наградио је најбоље приспеле радове. Велика награда Тријенала додељена је француској уметници Марго, а у групи аутора чија дела су се издвојила аутентичним визијама су и домаћи аутори.

„Овде имамо срж онога што јесте са ових простора али из угла појединаца, а то је најбитније и ту је у ствари питање те слободе и израза, зато је интересантно и на светском нивоу", објашњава Горан Стојчетовић.

Ове године уз велики број већ афирмисаних уметника издвојила се и бројна група домаћих и иностраних аутора који се први пут пријављују на конкурс Тријенала. Први пут на Тријеналу су и радови уметника са академским образовањем.

 

 

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи