четвртак, 15.09.2022, 15:54 -> 16:11
Извор: РТС
Аутор: Даница Јовановић
Како се праве ваљушци, гомбоце, пилећи марташ, штрудле у Делиблатској пешчари
У Делиблату је представљена нова књига Завода за проучавање културног развитка Србије "Укуси Делиблатске пешчаре". У делу се говори о традиционалној трпези, карактеристичној за ово подручје, али и о природним и културним знаменитостима тог краја.
У пределу око Делиблатске пешчаре живе припадници различитих националности, па гастрономску понуду карактерише велика разноврсност.
Свака заједница има своје специјалитете, а рецепти за многе од њих могу се пронаћи у књизи "Укуси Делиблатске пешчаре", на српском и енглеском језику.
На делу је радио Дејан Загорац, у сарадњи са појединцима, удружењима и институцијама из окружења, међу којима је и панчевачки Народни музеј.
"Издали смо монографију која није кувар, него монографија о целокупном културном, природном, историјском и гастрономском наслеђу овог краја. Издвојио бих на пример чешке пашинте, имају Румуни занимљива јела, као што је борондео", каже Дејан Загорац, аутор књиге.
Гастрономија је један од најважнијих сегмената туристичке понуде, а ова књига ће помоћи да се боље упозна та област. У кластеру „Делиблатска пешчара" активна су удружења жена из околних места, која промивишу слатке и слане специјалитете, али и неколико винарија.
"У пракси се показало да је гастрономија можда кључна ствар, кад човек дође на микродестинацију, ужива у природи или некој туристичкој атракцији, на крају седне да једе. Мислимо да је гастрономија веома битна ствар за потпуни ужитак", наводи Петар Стаменовић из Кластера "Делиблатска пешчара".
Завод за проучавање културног развитка је до сада у својој едицији издао књиге о укусима Ђердапа, Старе планине и Златибора, а после Делиблатске пешчаре следи Врање.
"Ми са "Укусима Делиблатске пешчаре" настављамо једну традицију да на неки начин децентрализујемо културу, да мало повежемо одређене сегменте, који су били запостављени. То су културни туризам, културно наслеђе и наравно гастрономија", наводи Марко Крстић из Завода за проучавање културног развитка.
У књизи ћете сазнати како се праве ваљушци, гомбоце, пилећи марташ, штрудле с маком и многа друга јела, а све то може и да се проба ако посетите Делиблатску пешчару и места у околини.
Коментари