Дани за смех и шалу у Шапцу

У Шапцу, престоници смеха, која има јединствену државу на свету - Чивијашку Републику, почео је тродневни белосветски вашар хумора и сатире: 54. Чивијада. После паузе због пандемије, овогодишња светковина носи слоган "Осмех се вратио у град".

"Заклињем се да ћу верно и са пуно љубави, чувати и проносити чивијашки дух, ма где био!" - Овако је први пут чивијашку заклетву положио чивијашки подмладак, ученици ОШ "Вук Караџић".

На посебном часу сазнали су зашто су Чивијаши, да имају посебну државу, химну и заставу, монету и председника, али и оно најважније - урођени смисао за хумор који је у Шапцу посебан.

"Ми се увек смејемо дечацима јер они увек имају неке јако смешне шале", каже једна ученица.

"Дух је неуништив, а оно по чему је Чивијада специфична, јесте да је она и забавна и поучна", сматра афористичар Александар Чотрић.

Никола Драгаш из Панчева појаснио је младим Чивијашима како настаје карикатура, посебно замљива стирична форма. За наградни конкурс пристигао је рекордан број радова а програм, никад богатији.

"Пристигло је ок 3000 афоризама, око стотину сатиричних прича и преко 60 карикатура. Наравно, најбољи ће добити награде. Биће три карневала, најпре дечији, вртића и основних школа а затим велики медјународни чивијашки карневал уз учешће великог броја трупа преко 50", каже Душан Симић, директор ТО Шапца.

Посебно занимљив догађај ове године биће карневал трудница и беба. Пријављен је рекордан број учесника-чак 600 беба са својим родитељима, дакле 1500 људи у паради под слоганом "Породица је снага". После Неле Ержишник и Секе Сабљић, глумица Олга Одановић биће трећа дама председник Чивијашке Републике ове године.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво