Град аутомобила - Крагујевац - постао и град шинских возила

Крагујевац се на мапи Србије позиционирао и као центар индустрије шинских возила, јер четвртину извоза привреде тог града чине трамваји и делови шинских возила. То је допринело и да укупна спољнотрговинска размена привреде Шумадијског и Поморавског управног округа у периоду од јануара до јула ове године износи око две милијарде евра.

Град аутомобила, постаје познат и по трамвајима. Иако се на улицама Крагујевца они не могу видети, трамваји и делови за шинска возила производе се у том граду. Ту је од 2018. смештена и компанија Сименс мобилити. У почетку је производила компоненте за возове, а од пре две године и комплетне трамваје.

 

"До сада је испоручено преко 40 трамваја, који се возе улицама Бремена, Минхена, Нирнберга. У протекле три године повећали смо дупло број запослених", истиче Биљана Благојевић, директор компаније Сименс мобилити.

"Настављамо са инвестицијама и континуираним растом наше компаније. Најбољи показатељ тога је изградња нове зграде - инжењерског бироа, који ће проширити и наше капацитете", наводи Матиас Кох, директор компаније Сименс мобилити.

Индустрија шинских возила експанзију у Крагујевцу је доживела захваљујући Мајнд групи, некада Милановић инжењеринг, која је у свом индустријском парку пре пет година отворила компанију АММ за производњу делова каросерија и ентеријера за шинска возила.

"Промет планирани за ову годину је око 25 милиона, од тога је 75 одсто извоза, ако говоримо о компанији АММ. Ми од јапанског Хитачија, преко Алстома, Сименса, Бомбардјеа, Штадлера, Шкоде, практично извозимо за све земље света", каже Дарко Ђорић, директор за стратегију "Мајнд групе".

Због тога, између осталог, Шумадијски и Поморавски управни округ од јануара до краја јула ове године остварили су извоз од милијарду евра, што је пораст у односу на исти период 2021.

"Привреда Шумадијског и Поморавског управног округа у седам месеци ове године бележи раст извоза 4,7 процената, а привреда града Крагујевца бележи раст спољнотрговнског суфицита од 5,2 процента", истиче Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа.

Осим трамваја и делова за шинска возила, из Шумадије и Поморавља пут Немачке, Италије, Словачке, Пољске, Мађарске, Чешке, отишли су и сетови проводника, каблови, путнички аутомобили, намештај.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије