Читај ми!

Проблеми са откупом шљива у прокупачком крају

Један од најзначајнијих и најобимнијих послова топличких пољопривредника, бербу и откуп шљива, прати доста проблема, пре свега ниска откупна цена, недостатак берача, хаотичан откуп и, до сада незабележено, слабо интересовање купаца. Због свега тога, постоји опасност да ће трећина овогодишњег рода остати необрана.

Пуне приколице тек убраних шљива, уобичајена слика ових дана у топличким селима. Шљивици су добро родили, неки се и повили од рода, али ће према речима воћара, кајмак и овога пута скинути неко други, а они ће остати празних џепова.

"Много је ниска цена, 16 динара, ето видите ја сам дошао, сам берем, не исплати се раднику да се плати", каже Драгиша Милосављевић, воћар из Стражаве.

"Један дан радимо, други дан лежим, нема гајбе, има гајбе, сад већ чујемо да је 16 динара шљива, 20, 18, сада шеснаест", наводи Божидар Миленковић, воћар из Југовца.

Саша Арсић из прокупачког села Шумаровца, каже да ове године берача нема ни за лек, због чега је био принуђен да шљиве по први пут бере машински. Биће срећан, како истиче, ако на крају успе да подмири све трошкове.

"Гориво је скупо, ђубриво је скупо, хемија скупа, кад се сабере и одузме ништа за нас, чак можда остајемо и дужни", истиче Саша Арсић, воћар из Шумаровца.

И на подручју општине Блаце, где се ово воће гаји на више хиљада хектара, проблема напретек. Ту је стотинак сушара, али оне не могу да прихвате толике количине.

"Шљиве је доста, стварно нема откупа, цена ниска, временске прилике не иду на руку, страховито велика киша, буђ која се јавља, која скраћује време, једноставно та влага која скраћује време брању. Ово што би требало да траје двадесет дана, свело се све на 7 до 10 дана", каже Иван Гмијовић, воћар и власник сушаре у Кашевару.

"Једино решење за овакву ситуацију је формирање већих прерађивачких центара, већих прерађивачких капацитета, који ће моћи да приме ову шљиву и да је прераде", наводи Александар Петковић, директор ПССС у Прокупљу.

Иако ће, због оваквог стања на тржишту, многи воћари бити принуђени да део рода прераде у слатко, џемове, ракију, то свакако неће моћи да им надомести још једну изгубљену годину, готово без икакве зараде у овој, за њих сада већ, традиционалној производњи.

уторак, 02. децембар 2025.
4° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом