Мештани планинских села код Краљева већ десет дана страхују од вукова

Последњих десетак дана у селима на обронцима Гледићких планина код Краљева у двадесетак домаћинстава заклане су овце. Мештани су у страху јер су сигурни да су их убили вукови.

На ограђеној ливади поред куће Небојше Вукићевића из Годачице до пре недељу дана пасло је девет оваца. Сада му је, пуком срећом, остао само ован.

 

"Изјутра ја устајем да погледам овце, нема оваца. Почнем да их вабим да дођу, не долази ништа овде. Сиђем доле 50 метара, ниже доле - имам шта да видим. Све су поклали", наводи Небојша Вукићевић из Годачице.

Исти призор затекао је и Милош Чурлић. Страдало му је дванаест јагњади и четири овце. Иако вука није видео, сигуран је да је та животиња одговорна за ове призоре. 

"Имали смо прилике да видимо како пси луталице овце нападају тако да се видело одмах на први поглед да су вукови", истиче Милош Чурлић, из Годачице код Краљева.

У месној заједници Годачица кажу да је у том и околним селима заклано око стотину оваца у двадесетак домаћинстава. Супружници Душан и Радивојка успели су да сачувају своје стадо, иако је звер ишла и око њихове штале.

"Он је пробао тамо, чепрљао да уђе, али није успео. Од сада затварам и дању шталу. Не смемо ми да легнемо кући да се одморимо. Откуд знам ја да ли ће он да дође, нема ту нас мало, слушај, не знам он се настрвио видиш, прави штету сваку ноћ", објашњава Душан Чурлић, из Годачице код Краљева.

"Треба да идем на контролу, ја не смем да сиђем доле. Рекла сам синоћ мужу, ти мораш да ме свезеш, ја не смем да идем јер не знам ја да ли он оће људе или неће. Плашим се брате", жали се Радивојка Чурлић, из Годачице код Краљева.

Плаше се и други мештани Годачице, Гледића, Раванице. Деценијама нису видели вука на обронцима Гледићких планина, ловци га нису одстрелили последње три. У недељу су организовали хајку, али за сада још немају чврст доказ да је та животиња у питању. Иако трагови и начин на који су овце убијене упућују на вука.

Урош Ђоковић, председник Ловачког удружења Краљево каже да је тешко у групном лову са малим бројем људи одстрелити једну такву звер. Додаје: "У наредном периоду променићемо начин и потрудићемо се да мештанима помогнемо. Са друге стране, мештане смо едуковали како и на који начин, да морају више пажње да посвете својим стадима, своја стада морају непрекидно чувати у току дана, посебно у току ноћи".

Могуће је и надокнадити штету, уколико су испуњени сви услови из Правилника о мерама за спречавање штете од дивљачи. Обраћају се Ловачком удружењу које, након што комисија то потврди, упућује захтев за исплату осигуравајућем друштву код кога су осигурали штету од дивљачи.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво