Читај ми!

"Много више од игре" - споменар култне серије

"Више од игре" - култна серија у продукцији наше куће, а по сценарију Слободана Стојановића и у режији Здравка Шотре, премијерно је приказана давне 1977. године. У Ивањици, на Нушићијади, оживљене су успомене на снимање серије у варошици на Моравици, а представљена је и монографија "Много више од игре" коју је приредила Драгана Бошковић.

Фудбал и ривалство два клуба "Радничког" и "Грађанског" само на први поглед били су главна тема у измишљеној вароши Градини у деценији пред почетак Другог светског рата. Свих девет епизода "Више од игре" снимљено је већином у Ивањици, а у улогама статиста нашли су се мештани свих генерација.

 

"Председник општине узме мегафон и позове грађане - дођите, сви сте статисти. Знало се правило, младеж на тротоар, старији на улицу, 210 корака тамо, 210 назад, сцена фантастична, па нека неко каже да Ивањичани нису учествовали, сви су били део екипе", каже Биљана Бошњак Драгановић, уредница у РТС издаваштву.

Монографија "Много више од игре" описује ангдоте са снимања, успомене глумаца и редитеља, а садржи и текст Слободана Стојановића "Више од игре", петнаест година после. Тај део никада није екранизован али је сачуван у рукопису. Прва и једина сезона серије веома је гледана кроз различите РТС програме, а сада је и ремастеризована и дигитално обрађена, каже син сценаристе.

"Јако је велика част учествовати у свему овоме. Продужавамо живот једној серији која је обележила нашу кућу и нашу земљу и наше људе и видети колико и даље има људи, овде у Ивањици, који се живо сећају свега и који су имали да нам причају анегдоте везано за снимање", додаје Милош Стојановић, Фондација "Слободан Стојановић", заменик директора технике РТС-а.

Током Нушићијаде обележено је 45 година од првог приказивања чувене серије. Постхумно је додељено признање сценаристи Слободану Стојановићу, а на остази уз Моравицу посетиоцу су могли да виде и најзанимљиве фотографије са снимања.

 

 

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво