Суботица: Кад лего коцке нису само играчке

У Суботици је одржано национално такмичење за представнике Србије на Светској роботској олимпијади. Надметање деце у програмирању Лего робота трећи пут је организовано у нашој земљи, а учествовало је четрдесет екипа из целе Србије.

У земљи влада епидемија, а нема довољно здравствених радника за вакцинисање грађана. Овај животни проблем решили су ученици основне школе „Црњански" из Јагодине и за то освојили шампионску титулу за иновацију.

 

„Ми смо мислили да направимо једног робора који може да вакцинише. Сензор осети руку, ово иде доле и онда вакцина иде", објашњава Алексеј Радовановић, ученик 4.разреда ОШ „Црњански" из Јагодине.

"Надамо се да ће у будућности ово да буде права машина и да можемо да помогнемо свету тако", истиче Тамара Тимотијевић, ученица 4.разреда ОШ „Црњански" из Јагодине.

"Имају прилике да та своја знања из свакодневног живота интегришу и да подстакну да логичко размишљање и алгоритамско закључивање споје у једну смислену целину", наводи Александра Филиповић, наставница у ОШ „Црњански" из Јагодине.

Лего коцкице у овом случају нису само играчке, кажу такође награђени Бачкотополчани, јер их треба сложити и програмирати тако да робот самостално обавља задате послове.

"Направили смо робота који треба да извшава задатке који су дати на мапи, да покупи неке ствари, да их однесе у пределе који су предвиђени за те ствари, и да се на крају врати у своје паркинг место и да се угаси. Наука и забава иду некада и руку под руку, заједно", каже Стојан Стојановић, ученик Гимназије из Бачке Тополе.

Циљ такмичења је - како истичу организатори - да деци приближи науку и подстичу развој њихове креативности и иновативности.

"Логично размишљање, програмирање, рад у тиму, презентација, то су компетенције које су такође битне", истиче Жолт Наместовски, координатор WРО такмичења за Србију.

Најбоље екипе са овог такмичења представљаће нашу земљу на Светској роботској олимпијади у Немачкој која ће бити одржана у новембру ове године.

 

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво