Суви До све привлачнији за Врањанце

Село Суви До налази се на десетак километара од Врања. Мештани углавном живе од пољопривреде и сточарства, а повратници из града доносе и неке нове пословне идеје.

У село се са супругом вратила након тридесет година живота у граду, засадили су јагоде, трешње, шљиве. Мимица Радојковић је остала без посла и сада се бави пољопривредом.

"Морала сам ово да радим, не што ми је хитно и потребно, него желим боље да живим, да себи угодим и лепо ми је. Наравно, а само сте на пет минута од града, што би рекли. Малтене се и не сматра селом, све услове имамо, тако да и не желимо више у град да се вратимо", категорична је  Мимица.

И породица Стојанов живи углавном од пољопривреде. У Суви До су се доселили пре тридесет година из Босилеграда, који је од Врања удаљен два и по сата.

Небојша Стојанов из Сувог Дола каже да лепо живи:

"Стари мештани овде се баве пољопривредом, сточарством. Ми који смо се касније доселили, свако негде ради помало. Имамо неких ресторана ту, нешто се претворило у преноћиште."

Трајковићи су преноћиште направили од штале, а стару кућу реконструисали и са троје деце већ пет година живе на селу. За породицу и госте припремају храну од поврћа које сами произведу, ручно и на природан начин.

"Ми ово радимо породично", каже Снежана Трајковић из Сувог Дола, "супруг, ја, деца. Сами чистимо, спремамо. Заправо је то добро стицање знања и вештине за децу, да виде да нема бесплатног ручка, да мора да се ради, па свако од њих може да нађе неки посао који му одговара."

Трајковићи су формирали пољопривредно газдинство, планирају да прошире производњу. Циљ им је кажу, да подстакну младе да се врате на село.

уторак, 28. новембар 2023.
6° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!