Читај ми!

Лесковачки малишани у музеју уче о ускршњим обичајима

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику дечји музејон у оквиру Народног музеја у Лесковцу отворио је врата предшколцима и основцима да кроз креативне радионице науче више о традицији и ускршњим обичајима.

Ускршње јутро 1922. године. На окупу у свечаној одећи породица Стојановић пред одлазак у цркву. Са погледом упртим у старе,празничне, породичне фотографије лесковачки малишани пажљиво и са задовољством слушају приче како се некада празновао Ускрс.

"Тад се облачи нова гардероба, нова хаљиница, па се лепе машне стављају, па нам дају јаја", каже Слађана Ранђеловић из Лесковца.

Некада су се црвена ускршња јаја давала мушкој деци, а девојчицама жута. Прво јаје офарбано црвеном бојом, верује се да чува кућу и породицу и доноси благостање. У околини Лесковца га називају и "измамак" и даје се стоци на Ђурђевдан.

"Такође су жене правиле посебне хлебне колачиће, кравајчиће са јајетом у средини. Сад мањи су се давали деци а већи су се носили кумовима, а данас се кумовима носи торта за Ускрс", објашњава Милена Јовановић,етнолог-антрополог.

Креативна, маштовита, занимљива радионица. Украшавање јаја и прављење ускршњих венчића, обичај је коме се највише радују.

"Овде сам научио да јаја могу да се фарбају са луковином, маслачком, цвеклом, копривом", каже један дечак.

Тренуци за ужитак и памћење. Дружење, заједништво, радост, љубав, срећа, симболи су празника који има посебну духовну вредност.

"Ово је прави начин да деца науче о својој традицији, да је поштују, сачувају и да је они касније преносе", сматра Александра Стојановић Станковић, педагог Народног музеја Лесковац.

Све до великог четвртка када по традицији лесковачке домаћице фарбају ускршња јаја, у градској кући Народног музеја смењиваће се групе предшколаца и млађих основаца.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво