Читај ми!

Тинејџерка из Чачка ауторка романа о девојчици изабраној да спаси свет

Да се у Чачку негује и промовише писана реч младих аутора, доказ је представљање читалачкој публици романа "Спона светова". Ово је литерарни првенац Јане Давидовић, седамнаестогодишње ученице Техничке школе у Чачку.

Да се упусти у прво писање романа који на више од две стотине страна приповеда о девојчици Уни Ривел, изабраној да спаси свет, Јана је започела прошлог лета, на распусту. Никада до тада није писала ништа слична, али ју је сама прича, како каже, инспирисла да уобличи ову захтевну књижевну форму.

"Када сам стигла до краја ја нисам била ни свесна шта сам урадила док ми наравно људи из окружења нису указали на то и реченица која ме највише пробудила је честитам Јано постала си бесмртна, то је уствари, не само буђење, већ схватање да је књига, да је бити аутор књиге не значи само написати књигу већ остати у књизи, остати у свету много дуже након смрти". Каже Јана Давидовић, ауторка романа "Спона светова".

Зрело ауторско штиво било је пријатно изненађење за Јанину професорку књижевности која је редиговала текст.

"Роман је пун неке добре и позитивне енергије, друго у стилском смислу, реченица одлична могу да јој позавиде и професори књижевности. Организација текста, врло сам мало имала интервенција у тексту. Тако да сам ја толико почаствована том приликом да будем неко ко је учествовао у оваквојм једној ствари. Роман је захтевна форма, мора о многим стварима да се води рачуна и она је заиста била у том смислу бриљантна", сматра Љиљана Ранковић, професорка српског језика и књижевности.

Промоцију "Споне светова" у градској библиотеци пратила је бројна, углавном млађа публика. Јанини школски другови делове романа извели су као мини драмске комаде. У библиотеци сваке године на сличан начин промовишу младе ауторе.

"Оно што је важно је да се Јана у свом роману дотакла изузетно важне теме, дотакла се пре свега неке да кажем неке подсвесно друштвене анализе, односно кроз своје јунаке кроз њихове поступке, кроз просто одлуке које они у овом роману доносе, она је негде нама представила неке вредности живота у заједници које је могуће да полако нестају", наводи Ана Станојевић из Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис".

"Спона светова" је пред читалачком публиком, а Јана наставља списатељски поход. Нови роман већ је у припреми.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво