Признање за магију театра у Ужицу

После Вукове и награда на домаћим фестивалим и учешћа на најпрестижнијем, Венецијанском бијеналу, ужичко Народно позориште добило је и Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе.

Од Театралног друштва до Обласног народног позоришта, од Читалишта, Соколског дома и биоскопске сале до, читав век касније, нове зграде, посвећен и професионалан рад, сврстао је ужички театар, у ред најнаграђиванијих позоришта у земљи.

"Ово је награда за све запослене, за све гледаоце и за све суграђане, јер ни Фестивала, ни било чега када је у питању активност позоришта, не би било да нема те синергије између гледаоца и ствараоца, глумаца, редитеља, сценографа, костимографа и свих нас других запослених који смо ту у служби да лепа реч, што пре доспе у јавност", сматра Зоран Стаматовић, директор Народног позоришта Ужице.

"Позориште има једну дивну мисију - да шири културу и ту лепоту која се овде производи на сцени пласира на један прави начин, а када још то добије једну овакву награду, добије на значају и даје нам додатни ветар у леђа као подстрек да радимо даље и стварамо све оно што јесте основно у позоришту", наводи Љиљана Матић, организатор Народног позоришта Ужице.

Уз препознатљива имена уметника који су својим радом обележили историју позоришта, и 548, до сада изведених премијера, данас 33 запослених, ужичко позориште чини местом савремених и репертоарски разноврсних, драматургија и креација.

"Ово позориште даје могућност неке револуције у себи, у смислу да млади могу овде да се надограде, да раде на себи, иако смо ми позориште у провинцији оно пружа ту могућност. Свако има прилику негде да пронађе свој пут и да се усавршава на том путу", каже глумац Хаџи Немања Јовановић.

Уз три, за ову годину планиране премијере, гостовања и гостујуће представе, у ужичком Народном позоришту, настављају дугу и успешну традицију кроз развој разноликог сценског живота, афирмацију домаћег драмског текста и савремених светских, позоришних тенденција.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије