Непријатни мириси са фарме сметају житељима румског насеља

Нашој редакцији јавили су мештани румског насеља Аеродром, који негодују због градње фарме у њиховом комшилуку. Тврде да се у објекту који је у близини кућа свиње већ гаје. Осим непријатног мириса, кажу да су забринути за своје здравље.

Прозоре на кући Хермина и Павле Пејаковић ретко отварају, а због непријатног мириса гардеробу већ дуго не суше напољу. Пре двадесет година доселили су ово насеље, а сада размишљају да из њега оду.

"Сад смо дошли у ситуацију да је то све обезвређено, тиме што је та фарма дошла на 20 метара од наше куће. Услови за живот су овде постали неподношљиви, смрад, глодари. Муве, комарци'', каже Павле Пејаковић из Руме.

Пејаковићи кажу да је сличних проблема било и са претходним власником тог имања, доласком новог, ситуација се само погоршала. Наводе и да је фарма регистрована за тов више од 18.000 свиња.

"Годину дана гради фарму, и упоредо са тим држи свиње. Сву ту осоку сипа иза ових објеката. Значи, тамо је језеро осоке. 365 дана, по 10-15 цистерни. Непријатан мирис је ужасан, али оно што мене и од тога више брине су наше подземне воде'', наводи Хермина Пејаковић из Руме.

Према речима мештана, градња фарме на пољопривредном газдинству почела је деведесетих година. Грађевинска и локацијска дозвола добијају се на основу просторног плана локалне самоуправе, који дефинише и удаљеност објеката за држање животиња од кућа.

"Ја апсолутно више не знам да ли сам ја у праву. Да л' моја легализација и то што ја плаћам порез, да ли је и то легално'', пита се Хермина Пејаковић из Руме, а Павле додаје: "Надлежности се преклапају, нико није сигуран буквално шта је његов посао, коме можемо да се обратимо, шта можемо да урадимо. Генерално се све свело на то да је кривац локална самоуправа.''

"Наше комуналне службе надлежне инспекције су изашле на терен. Они су утврдили чињенично стање. Али је све даље у надлежности државних инспекција, односно Министарства за пољопривреду. Све што је у нашој надлежности је урађено", објашњава Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Насеље Аеродром удаљено је око пет километара од центра Руме. Постоји више од пола века и у њему живи тридесет људи. О проблему који имају, пред камером многи нису желели да говоре.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара