Бесплатне обуке за дефицитарна занимања у Шапцу

У оквиру локалног партнерства, у Шапцу је у току бесплатна обука незапослених за оператере на ЦНЦ глодалици, коју због дефицитарног занимања, са око пола милиона динара, финансира локална самоуправа. Курс се организује у шабачким фирмама и Тренинг центру, који је изграђен захваљујући аустријској развојној агенцији.

За компјутерску обраду машинских делова потребни су знање, вештина и искуство. После теорије и припреме у Тренинг центру, полазници имају практични час на ЦНЦ машини.

"Бавио сам се нечим другим, али пошто ме интересује компјутерско пројектовање, видео сам себе у овоме, исто тако постоји могућност запослења и боље зараде", каже Ђорђе Пешић, полазник обуке.

"Ја сам завршио за машинског техничара, посла нисам имао после тога, узео сам овај курс да упишем зато што је сигуран посао", наводи Милош Марјановић.

"Они су већ ушли у свет програмирања, ово је спојено са праксом, да могу то што ураде и симулирају у програму да могу то да ураде и на реалној машини", објашњава Станимир Ранковић, реализатор обуке.

Полазници у просеку имају 40 година, да би добили посао, желе да науче нешто ново.

"Трећа генeрација коју ми едукујемо и оно што је најважније ми покушавамо после едукације да их и запослимо, они који желе да остану код нас да раде. Шапцу је потрено ЦНЦ оператера, Шапцу је потреба едукација за индустрију и за привреду, тако да ја сматрам да у наредном периоду треба сарађивати што више и са Националном службом за запошљавање да људи промене занимање, да нађу посао тамо где га има и где су добре и плате", сматра Радослав Веселиновић из компаније "Галеб Група".

У Тренинг центру и шабачким компанијама, осморо полазника имаће 180 часова теоријског и практичног рада.

"Град Шабац финансира ове обуке које се одржавају, а циљ је да се незапослена лица лакше запосле, да стекну вештине и знања која су неопходна на тржишту рада", каже Бранко Филиповић, директор Центра за стручно усавршавање.

За две године, у Тренинг центру, одржано је осам обука. Посао је до сада добило десеторо Шапчана.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара