Читај ми!

Ретке природне вредности у Долини Пчиње

Долина Пчиње је предео изузетних одлика од 1996. године, у другој је категорији заштите. У Бујановцу је одржана Јавна расправа о проширењу тог заштићеног подручја како би се још више заштитио редак биљни и животињски свет.

Богатство шумских заједница, храстов појас, богат биљни и животињски свет, ретке врсте које расту и живе само у Долини Пчиње чине је пределом изузетних одлика. Карактеришу га и клима, континентално-медитеранска, и геоморфологија.

"Разне врсте флоре која прати све те шумске заједнице и ливадске, а онда тај животињски свет који има одлике континенталне климе, медитеранске, где ето једно од станишта које се издваја на простору Пчиње је то станиште везано за грчку корњачу којој је то скоро једино станиште у земљи Србији", каже Драгана Остојић, начелница Одељења за заштићена природна добра у Заводу за заштиту природе Србије.

О заштићеном подручју брину Чувари природе, а управља Епархија врањска. Чувари свакодневно контролишу терен, уочавају и упозоравају људе да не нарушавају природни склад.

"Пуно је проблема са нелегалном сечом шума, спорадично се јавља и дивља градња. Иначе има и криволова, али не у тој мери. Углавном нађе се решење са ловачким удружењем и са ловцима, али и са риболовцима", наводи Игор Алексић, шеф чуварске службе ПИО Долина Пчиње.

Долина Пчиње је у другој категорији заштите, штити се 2.600 хектара. Планирано је да се заштита прошири на 4.200 хектара, и повећа њен степен.

"Имаћемо први степен где ће бити строга заштита и други који је већ постојећи и трећи где имамо мало флексибилнију заштиту, наравно у складу са законом о заштити природе и који омогућава локалном становништву тај суживот човека и природе", објашњава Александра Дошљић, начелница Одељења за заштићена подручја у Министарству заштите животне средине.

Заштићени предео је и Вражји Камен код Трговишта где расту ретке биљне врсте које су специфичне за тропске пределе, а птица модрокост или плави камењар једино се ту гнезди у Србији.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара