Заједница се пита - како да се град намести по мери људи

Након проласка на конкурсу Траг фондације "Заједница се пита", пре две године у Панчеву је почела са радом Локална фондација. Чини је за сада седам волонтера, који сакупљају новац од донатора и преко пројеката их усмеравају на различите иницијативе панчевачких удружења и појединаца.

Чланови локалне фондације у Панчеву су људи који воле свој град и желе да помогну да он буде боље и лепше место за живот. Зато су се посветили сакупљању донација, а након прве 3.000 евра, фондација "Траг" им је дуплирала износ. Отворила се могућност за расписивање конкурса, после чега је осам иницијатива добило новчану помоћ.

"Ужасно ме узбуђује та идеја да заједница делује, да постоји начин да се град намести по мери људи, да људи одлучују како град треба да изгледа", истиче Наташа Ленђел из "Локалне иницијативе Панчево".

Марина Балаж, из те иницијативе каже, да желе да сазнају шта људи у том граду виде као проблем, као потенцијал.

"И оно што они мисле да је најпотребније, најлепше, најбитније, да се то уради", сматра Балаж.

У које пројекте се улаже новац

Новац су добила удружења за реализацију различитих радионица, а значајан део уложен је у уређење животног простора испред зграда, стаза, паркића, дечијих игралишта. То се радило у насељима "Тесла"  и "Стрелиште".

"Зато што је цео овај терен био потпуно прекривен смећем, јер је занемарен од стране комуналних предузећа, а и сами грађани су га третирали на врло лош начин", указала је Сања Момчиловић из насеља "Тесла".

То, према речима Марине Куриљ из насеља "Стрелиште", пружа прилику неким малим иницијативама у Панчеву и малим групама људи, који до сада нису били окупљени око неког правног и формалног удружења, да ураде нешто за своју микро заједницу.

Локална фондација треба да сакупи још новца, како би могла званично да се региструје.

"Остало нам је неких 170.180 динара, које треба да скупимо. И овом приликом бих желео да позовем и појединце, и локалне компаније и привредна друштва да нам пруже подршку уколико су у могућности", апелује Предраг Мијалковић.

Већ у току пролећа биће расписан нови конкурс, који ће омогућити грађанима Панчева и околних села да ураде нешто важно за своју локалну средину.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара