Читај ми!

Ко је био Стојан Стојић, први олимпијац из града на Ибру

За време одржавања Зимских олимпијских игара у Пекингу Краљевчани се са поносом сећају свог првог олимпијца – бициклисте Стојана Стојића који је на Игре у Берлину 1936. године кренуо бициклом. Из Берлина се вратио овенчан славом, са плакетом и признањима Међународног олимпијског комитета и олимпијском заставом која се и данас чува у Народном музеју у Краљеву.

Стојан Стојић није био заправо у репрезентацији Краљевине Југославије. Али то га није спречавало да се одвезе бициклом у Берлин како би се сам пријавио да учествује на Олимпијским играма. На пут је кренуо са такође пасионираним бициклистом и авантуристом Далетом Нишовићем. Кренули су заправо из Грчке, из Зевсовог храма у Олимпији.

"Одлучио је да крене из Олимпије, преко Србије, Беча, Будимпеште, Прага, све до Берлина на олимпијаду што је било, да тако кажем медијски пропраћено и у самој Немачкој. Штампане су разгледнице са њиховим ликовима и подацима", наводи Мирјана Савић, историчарка Народног музеја у Краљеву.

Од продаје разгледница у Немачкој су финансирали повратак у Краљево где им је приређен величанствени дочек. Из Берлина су донели књигу коју су потписали Хитлер и друге фашистичке вође и олимпијску заставу. Прву у Краљеву. Чува се у музеју међу предметима који су припадали стрељаним Краљевчанима 1941. године.

"Није помагало то што је он показао ту књигу где су били потписи Хитлера, Гебелса, Геринга, Диме. Једноставно, одведен је и стрељан у Лагеру 20. октобра 1941. године", каже Мирјана Савић.

Стојан је још за живота био спортска легенда. Као један од оснивача бициклистичког клуба Ласта, заслужан је за развој овог спорта у Краљеву. Краљевачки бициклизам су прославили и Радош Чубрић који је учествовао на Олимпијским играма у Минхену 1972. потом и његови синови, такође олимпијци, Рајко и Радиша.

"Тај пут који је он кренуо бициклом одавде из Краљева до Берлина да би био незванични учесник Олимпијских игара у Берлину је нешто херојски и верујем да је био мотивација многим генерацијама", истиче Радиша Чубрић, из БК Металац из Краљева.

Стојан и сви потоњи олимпијци су узор новим генерацијама краљевачких бициклиста које предводе Јелена Ерић и Душан Рајовић. А све је почело тридесетих година прошлог века када је велосипед ушао у готово сваки дом у Краљеву.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара