Читај ми!

Орезивањем винове лозе на Светог Трифуна почели радови у виноградима

Виноградари широм Србије данас славе Св.Трифуна, заштитника винове лозе. Слава се обележава у виноградима уз пратеће обичаје, а мали виноградари ваљевског краја окупљени у Удружењу "Градина" дочекали су је са новим признањима.

Прво орезивање чокота на Светог Трифуна, ваљевски виноградари у удружењу "Градина", дочекали су са златним медаљама за квалитет прошлогодишњег розеа. Верују да ће им и ова година бити добра као претходна.

"Крећемо прошлогодишњег расположења где смо узели неколико признања на одређеним такмичењима што нам даје сатисфакцију да наставимо са даљим радом. Од Светог Трифуна крећемо са резидбом", каже Јован Симић, из Удружења виноградара "Градина" Ваљево.

 

Виноградари "Градине" само у овом селу имају више од 10 хектара винограда. Ове године на род стиже неколико винограда. Временске прилике су до сада погодовале лози:

„Стиже на засад 4,5 ха новог грожђа које ћемо да, ако Бог да да дође до рода и до бербе, прерадимо у ново вино. Имамо један хектар већ припремљене земље за садњу новог винограда, ми се скоро приближавамо 20 ха засада винове лозе у склопу Удружења виноградара "Градина", каже Милован Стојковић, председник тог удружења.

Значајном проширењу винограда овог удружења допринео је и нови члан Београђанин Синиша Шкрбић. У претходне три године инвестирао је значајна средства. Гради се винарија, пратећи објекти, уређују прилазни путеви.

"Ми смо отприлике заокружили 7 хектара засада и ту бисмо стали у овом моменту", наводи Синиша Шкрбић, виноградар из Удружења „Градина". "Радили бисмо додатне садржаје који ће да прате винску и туристичку понуду. Тако да очекујемо сад на пролеће наставак тих радова, све иде својим током."

Градина је сада прекривена виноградима. Преостало је да се засади још неколико хектара. За неколико година, уз винарију и планиране туристичке садржаје, овај део ваљевског виногорја, добиће изглед најпознатијих виноградарских региона.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара