Лесковчанка Александра Цветановић Кљакић научним радовима осваја свет

Лесковчанка Александра Цветановић Кљакић докторирала је пре 6 година на Технолошком факултету у Новом Саду, где ради као научни сарадник. Знањем и резултатима у области фармацеутског инжењерства осваја признања и свет. Позиви за сарадњу стижу јој из многих престижних универзитета и научно-истраживачких центара.

Чувајући животну средину, из природе црпи оно најбоље. Доћи до биоактивних једињења и применити их у фармацеутској, козметичкој и прехрамбеној индустрији пут је пун изазова, али и успеха које ниже научница Александра Цветановић Кљакић.

Са више од стотину радова, међу најцитиранијим је светским стручњацима у области фармацеутског инжењерства.

"У мојој области постоји тенденција да се све више синтетички молекули замењују природним. Сад је велики изазов како доћи до њих, поготово ако имамо у виду да све мора да буде у складу са принципима зелене технологије", каже Александра Цветановић Кљакић, научна сарадница Технолошког факултета Нови Сад.

Усавршавала се у Пољској и Русији. Резултати су јој били најбоља препорука да се нађе у друштву 16 најеминетнијих научника, предавача на кинеској Академији шумарства. То је сматра Александра: "Потврда да науку коју радимо у Србији је заиста наука високог квалитета и јако добра прилика да се за српску науку чује у свету."

Сарађује и са универзитетима у Турској, Италији, Либану, Емиратима. Руководи многим пројектима. Национални су јој приоритет. Један од њих је у оквиру програма "Идеје", Фонда за науку.

"Који се базира на искоришћавању отпадних и споредних токова прехрамбене и пољопривредне индустрије са циљем добијања биоактивних молекула и добијања неких нових, иновативних прехрамбених производа", наводи Александра Цветановић Кљакић.

Нема јаке привреде без улагања у науку и стручњака као што је Александра Цветановић Кљакић. Упркос бројним понудама из света, рад у својој земљи је, каже, незаменљив. Баш као и кратак предах у топлом, родитељском дому у Лесковцу.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара