Ове зиме нема гостију на Власинском језеру

Док су хотели у зимским туристичким центрима у Србији пуни гостију и резервисани до краја фебруара на Власинском језеру гостију нема. Хотелијери не памте гору сезону, а то што се деценијама није улагало на овом подручју који је Влада Србије прогласила за предео изузетних природних одлика још 2006. године сада долази на наплату јер ће ако се нешто брзо не промени многи објекти бити затворени.

Предивна природа, залеђено језеро, ваздух какав се само пожелети може. Рај за одмор и уживање, али гостију нигде. Милорад Радуловић један од најстарих хотелијера и угоститеља на Власинском језеру не памти овако лошу зимску сезону.

"Преко недеље смо затворени, радници су кући, јер просто висина трошкова је толико велика да то не можемо да издржимо да сви седимо, а да не радимо ништа", каже Милорад Радуловић из хотела "Нарцис" на Власинском језеру.

До Власине не постоји редовна аутобуска линија, оптички кабл за интернет стигао је само до Промаје, а хотел који је приватизован пре шест година пропада.

"Као што и сами видите већина објеката и трговина и ресторана су затворени на Власини. Тако да и ја ове године отприлике ћу вероватно да издржим следеће нисам сигуран", каже Томислав Станковић власник трговине на Промаји.

"Ски стазе, требају нам жичаре, пешачке стазе, авантура паркови оно што модерни туризам изискује", сматра Биљана Михајловић, трговац на Промаји.

Први просторни план за развој туризма, пројекат за израду канализационог прстена, одлуке о изради детаљног урбанистичког плана, донете су од 2004. до 2017, али ништа од тога није реализовано.

"Када ви немате услова да добијете грађевинску дозволу онда ви не можете да партципирате у било ком министарству за нека средства, а дао Бог у министарствима има пара, али ми не можемо да конкуришемо", каже Милорад Радуловић из хотела Нарцис.

Да би поспешила легализацију објеката од које локална самоуправа може да приходује између 4 и 5 милиона евра Влада је у децембру прошле године донела просторни план посебне намене.

"Проширена је зона грађевинских објеката где могу сад да се граде, проширена је зона где може да се гради туристичка инфрструктура", наводи Биљана Николић, директор ТО Сурдулица.

Суштински у протекле две деценије није било већих законских препрека за инвестиције. Времена више нема. Или ће се отворити врата за улагања, или ће се затворити објекти, а љубитељи Власинског језера љубоморно ће гледати како се на Копаонику, Златибору, Старој планини граде хотели, гондоле, жичаре, нове ски стазе, домови здравља, поште, кафићи.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво