Кикинда: Лук и стрела на Лудаја купу

Од античких времена лук и стрела су присутни у историји свих народа, а данас је то олимпијски спорт. У Србији је, последњих година, све веће интересовање за стреличарство што се видело и на недавно одржаном трећем "Лудаја купу" у Кикинди.

Лазар Радуловић из Београда има 11 година и већ је искусни такмичар који се бави стреличарством четири године. Са луком и стрелом се упознао први пут у првом разреду основне школе.

"Тата ми је једном направио лук од гране и мени се свидео лук, па ме је једном одвео у клуб да видим како је то када се гађа из правог. И мени се то много свидело", каже Лазар.

 

Лук и стрела су некада били део одрастања и обавезног образовања деце. Током векова лук и стрела су се мењали, а данас је то ергономски израђено специјално оружје од карбонских влакана, софистицираног механизма и изузетне прецизности.

Завиша Лучић, генерални Секретар Стреличаског савеза Србије каже: "Најпознатији јесте енглески дугачки лук, али имамо и друге, рецимо као што су хунски, кинески, турски и сви имају неке своје специфичности, али су сви они лукови без нишана, уствари инстинктивни лукови где је стреличар морао да развије инстинкт кроз много, много вежбе."

Некада су се само дечаци обучавали у овој вештини, а данас је све више такмичарки у овом олимпијском спорту.

"Треба да се савлада техника, да се има добра техника да би били добри погоци", каже Јана Сурчулија из Београда. На питање шта то подразумева, одговара: "Подразумева лепо отпуштање и да будеш јак да можеш да држиш, тј.повлачиш лук".

Сара Замуровић из Кикинде каже да је чим је ухватила лук у руку, осетила ту посебну везу: "Некако је другачије од осталог. Треба физичка спрема, опет треба и психа и некако све је повезано у једно. Није једноставно. Делује као нашто што зову да није ни спорт, мада када се узме лук, неко када узме да проба не може ни да га натегне!"

Данас у Србији постоје 42 клуба уз велики број рекретаиваца, ентузијаста и 478 регистрована такмичара.

„То је нешто што је у нашим кодовима, у нашем ДНК, тако да је дивно да је ово олимпијски спорт, да је све популарнији, да има велике стопе раста на светском нивоу, па и у Србији", наводи Драган Свилановић, председник Стреличарског савеза Србије.

У Кикинди, на трећем "Лудаја купу" у Спортском центру "Језеро" наступило је укупно 134 такмичара свих узрасних категорија из 21 клуба из целе Србије. Успех у рангу европских резултата, а популаризацијом овог спорта кроз бројне занимљиве манифестације у Стреличарском Савезу Србије, очекују све већи број младих чланова и такмичара.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво