Старопланински водопади, део лепоте највеће српске планине

Од укупног броја водопада у Србији, више од трећине налази се на Старој планини. Последњих година привлаче и све више посетилаца. Током зиме су највећа туристичка атракција. Ево и зашто.

Снег је завејао стазе, па је до већине старопланинских водопада, током зиме, тешко стићи. Награда за вишесатно пешачење су невероватни пејсажи које само природа може да изваја.

 

Водопад "Ивков скок" налази се у срцу Старе планине недалеко од села Сенокос у општини Димитровград на 1100 метара надморске висине. За посетиоце је посебно атрактиван током зиме јер се са те поткапине спуштају предивне леденице

До већине водопада постоје путокази и обележене стазе. Са више од 500 километара стаза, Стара планина је рај за љубитеље природе.

„Туристичка организација жели да сваки пут покуша да најбоље могуће стазе обележи да би људи могли да дођу на водопаде. Из године у годину имамо све већу посећеност. Поготово на водопадима који су широм Старе планине, а ту су и кањони, пећине", каже Драган Новаковић, из ТО Пирот.

А свим посетиоцима, осим спретности и физичке спреме, посебно током зиме, потребан је искусан водич, јер су стазе тада много опасније, а предели неприступачни.

Драган Ћирковић, водич каже да су људи углавном одушевљени: "Стара планина је до скоро била неистражена. Широј јавности није била позната, тако да је доста занимљива, атрактивна, права дивљина."

А у дивљини нема сигнала мобилне телефоније. Због тога радио аматери Пирота, помажу свим планинарима и туристима.

О  томе Бојан Божић, из радио клуба "Пирот": "Свако може да се јави нама, пратићемо групе туриста и сваког појединца. То је наш допринос што се тиче сигурности наших посетилаца."

Проглашење Старе планине за национални парк гарантује очување нетакнуте природе и развој еколошког туризма. Водопади су само део лепота највеће српске планине.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво