Велики послови панчевачког младог сарача

Душан Свирчев из Панчева, иако има тек 27 година, већ пет се бави сарачким занатом. Посао је научио сам и већ има велике поруџбине од ловачких удужења. Ради и за Војску Србије.

Душан је један од ретких у Панчеву који је одлучио да се бави овим послом и да на тај начин чува сарачки занат. Пре пет година купио је основне машине и алат и почео је да прави футроле за ножеве, јер је то било наједноставније:

"Као дете сам учио да шијем на машини код бабе која је била шнајдерка, али никад нисам имао прилику да се сусретнем са кожом и то је касније ето дошло само од себе", каже Душан Свирчев.

 

Душан сад највише ради ловачку опрему, а најтраженији су реденици, торбе, корпе за псе и ловачке столице. За војску ради футроле за пиштоље. Ужива у прављењу гравура и логоа на кожи по жељи купаца, али то је и најтежи посао:

"За овај посао мораш да будеш јако смирен, да имаш доста живаца, јер свака нервоза доводи до грешке, а на кожи се све види. Посао ме смирује, забавно је и увек имаш неке нове изазове које мораш да испуниш", наводи Душан.

Без доброг алата нема ни квалитетног заната, тако да Душан већ као искусан мајстор користи радле за прављење ивица и канала, чешљеве за бушење рупа на каишевима, а за лепљење узима природни каучук без мириса. За ловачке радње ради велепродају и планира да прошири производњу и да још некога запосли, јер како каже добар сарач од свог посла може лепо и да живи.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво