Краљевачки гимназијалци најбољи у програмирању

Краљевачки гимназијалци победници су такмичења у програмирању "Хакатон за средњошколце". Око 90 тимова, на Факултету организационих наука у Београду, имало је задатак да креира најбољу онлајн платформу за подизање друштвене свести у свом граду.

Осам финалиста имало је 24 сата да осмисли идеју и спроведе је у дело. Да се онлајн повежу друштвено одговорне компаније и појединци којима није тешко да засуку рукаве била је победничка идеја тима „Жабице".

"Када се уђе у апликацију кориснк може видети акције које су организују на нивоу његовог града. Ако се одлучи за учестовање у акцији, једноставним кликом на дугме може се пријавити на ту акцију, касније ће бити обавештен кад и где да дође. По доласку добиће QР код који ће скенирати и добиће неки попуст у тим радњама од тих организатора", каже Матеја Томић, ученик 3. разреда Гимназје у Краљеву.

Добру идеју морало је да прати и знање троје другара из ИТ одељења краљевачке Гимназије.

"Треба истаћи да су они радили програмски језик који се не ради у школи. Имали су основе коју су радили две године уназад, али ово су научили сами. И треба нагласити пре свега њихов успех, а то је, са друге стране и наш успех и успех наше школе", додаје Жарко Павловић, наставник програмирања у Гимназији Краљево.

Душан је радио на невидљивом делу сајта, Матеја на оном што се види, а Ања се побринула да сајт буде допадљив.

"Спремали смо се неких месец дана, али отприлике седам дана пре почетка такмичења радили смо онако из све снаге. Значи пробудили смо се, радили и онда спавали, буквално је тако било", објашњава Душан Вељковић, ученик 3. разреда Гимназије у Краљеву.

"Учили смо преко курсева на интернету, дакле сами смо налазили неке садржаје где можемо да учимо. Ми можемо то сад зање да развијемо на нешто ново и можемо да га искористимо за будуће послове, нпр",  додаје Ања Бојић, ученица 3. разреда Гимназије у Краљеву.

А ти послови су, тренутно, међу најплаћенијима. Међутим, Ања, Душан и Матеја знају да до звања врхунског програмера треба још много одрицања у послу који, пре свега, кажу да воле.

 

 

 

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво