Како стабла иду на здравствени преглед

Како би сачували зеленило у Новом Саду, стручњаци Института за низијско шумарство у сарадњи са Градским зеленилом, уз помоћ новог, специјаног апарата, проверавају у каквом је стању дрвеће на више локација у граду.

Велика гљива на овој Белој тополи указује на болест, више података даће резистограф, апарат за прецизну дијагностику здравственог стања дрвећа.

 

"Резистограф је инструмент који мери густину дрвета на основу отпора које стабло пружа при продирању резистографске игле константном брзином. На тај начин можемо да сазнамо о унутрашњој структури стабле, евентуално, појави шупљина или трулежи унутар самог стабле", каже Милутин Ђилас из Института за низијско шумарство у Новом Саду.

Испитивања резистографом спроводе се тренутно на 11 локација у граду.

"Ми сами кад шетамо парковима, шетамо, гледамо дрвореде, личи нам да је то све лепо олистало и зелено, али увек могу да се налазе неке скривене шупљине, скривене трулежи, које у случају јачег ветра, или било каквих других атмосферских догађања, на пример више кише или омекшавање тла, може да дође до штете", објашњава професор доктор Саша Орловић, Савет за озелењавање града.

Струка каже да спољашње и унутрашње пропадање стабла нису увек истовремени.

"Обиласком терена, увиђамо она стабла која имају неке знаке или болести или оштећења, и на основу стручног мишљења, људи из зеленила и људи из Института, прави се процена, која ће стабле бити прегледана. Ово јесте велика помоћ у очувању зеленила и заправо да одржимо то здравље дрвећа у новосадским парковима дрворедима, како би били још лепши и зеленији ", додаје Јелена Прица из Градског зеленила.

Према катастру зелених површина, у Новом Саду постоји 100 хиљада стабала. Нека од њих ,по својој природи, краће живе и склона су труљењу, па ће за судбину баш таквих у будућности бити пресудна употреба резистографа.

 

 

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво