Пирот: Нови тест на антитела

Од суботе, 3. јула, до данас на подручју Пиротског округа регистровано је двадесет грађана позитивних на коронавирус. Епидемијска ситуација је повољна, али има назнака погоршања. У Заводу за јавно здравље, ове недеље, уведена је нова врста теста на антитела.

Осим ПЦР и брзог теста, у Заводу за јавно здравље у Пироту од сада је могуће, на лични захтев, обавити и квантитативно тестирање на антитела. Тест се ради две недеље после прележане болести или вакцинације, а кошта 1.800 динара. Може се користити и као сертификат за путовање у иностранство.

"Пре годину и више дана смо радили серолошке брзе тестове из крви који су само доказивали да ли имате или немате антитела. Ово што се сада почиње да ради у Заводу је који је титар заштитних антитела", објашњава др Радмила Зец, епидемиолог ЗЗЈЗ Пирот.

Стручњаци упозоравају да је вакцинација значајно успорена у последњих месец дана. Иако је Пиротски округ трећи у Србији по броју вакцинисаних, 50% још увек није довољно за колективни имунитет. Најслабији одзив за вакцинацију је код младих до 35 година.

"Треба појачати кампању, треба позвати људе, млађе људе, да се вакцинишу и да управо искористе овај период када је епидемиолошка ситуација повољна за стицање имунитета. Реална опасност постоји, пандемији није крај. Једини лек јесте што већа имунизација становништва", каже др Милена Димитријевић, координаторка вакцинације.

Лекари подсећају да вакцина има довољно и да за Синофарм или Фајзер вакцину није потребно заказивање. У Општој болници у Пироту већ неколико дана на лечењу нема оболелих од коронавируса.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво